Δημοτική Ενότητα Βερδικούσσης

verdikousiaΗ Δημοτική Ενότητα Βερδικούσσης βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Δήμου Ελασσόνας και περιλαμβάνει:

  • Τη Δ.Κ. Βερδικούσσης: αποτελείται από έξι (6) οικισμούς, τα Αμπέλια, το Βάρκο, τη Βερδικούσσα, την Κουτσούφλιανη, τα Παλιάμπελα και τα Παλιάσκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της Δ.Ε. ανέρχεται σε 2.251 κατοίκους. Η Δ.Ε. Βερδικούσσσης αναπτύσσεται κατά βάση σε ορεινή περιοχή. Στις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων συγκαταλέγονται η κτηνοτροφία η οποία ευνοείται ιδιαίτερα από τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και η γεωργία στις  λιγότερο ορεινές περιοχές της.

Ο οικισμός της Βερδικούσσης (Βερδικούσια) βρίσκεται δυτικά της πόλης της Ελασσόνα, αναπτύσσεται σε υψόμετρο 850 μ. και απέχει από την έδρα του Δήμου 25 χλμ. Αποτελεί τον κύριο οικισμό της ομώνυμης Δ.Ε. και σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχει μόνιμο πληθυσμό 1.810 κατοίκους. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, κτλ). Ιστορικά, η θέση του οικισμού, στις ανατολικές πλαγιές των Αντιχασίων, ήταν ιδανικό πέρασμα για τους κλέφτες από τον Όλυμπο προς την Πίνδο. Η Βερδικούσια απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912, ενώ χαρακτηριστικό ιστορικό τοπόσημο αποτελεί το συνοριοφυλάκιο (Κατάρμα) στην κορυφή Μαμαλή. Περιβάλλεται από αξιόλογο φυσικό περιβάλλον, ενώ κυρίαρχο στην περιοχή είναι το δάσος οξιάς. Το δάσος αυτό, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας στο είδος του, είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000 και αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων, σημαντικό βιότοπο για τα αρπακτικά πουλιά, τις αλεπούδες, τα αγριογούρουνα, τους λαγούς κ.ά.

Ο οικισμός Αμπέλια αναπτύσσεται σε υψόμετρο 280 μ. και απέχει από την έδρα του Δήμου 22 χλμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχει μόνιμο πληθυσμό 255 κατοίκους.

Οι λοιποί οικισμοί της Δ.Ε. αποτελούν μικρούς οικισμούς, ο πληθυσμός των οποίων δεν ξεπερνά τους 100 κατοίκους.

Εκδηλώσεις - γεγονότα

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
Ατενίζουμε το Σύμπαν
article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Εταιρεία Αστρονο [ ... ]

article thumbnail

Πέμπτη 29 Ιουνίου 4:00 το απόγευμα αναχώρηση λεωφορείου από την κεντρική πλατεία Ελασσόνας (Άγιος Δημήτριος). Ε [ ... ]

article thumbnail

Τέσσερα παραολύμπια χωριά της επαρχίας Ελασσόνας αφορούσε η πρώτη περιήγηση του νέου προγραμματισμένου κύκ [ ... ]

article thumbnail

Πέμπτη 22 Ιουνίου - 4:00 το απόγευμα αναχώρηση λεωφορείου από την κεντρική πλατεία Ελασσόνας (Άγιος Δημήτριος).  [ ... ]

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017
Γνωρίζοντας τη Βερδικούσια
article thumbnail

Με επίσκεψη στη μαγευτική Βερδικούσια ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των περιηγήσεων στον Δήμο Ελασσόνας που  [ ... ]