Γιόρτασε η Ελασσόνα την Απελευθέρωσή της

Share

elefth2014Με ένα λαμπρό τριήμερο εκδηλώσεων η Ελασσόνα γιόρτασε τα 102 χρόνια από την Απελευθέρωση της. Με κάθε επισημότητα και παρά τον βροχερό καιρό που επικρατούσε ολόκληρο το τριήμερο, οι κάτοικοι της Ελασσόνας συνεπικουρούμενοι από τις πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές του τόπου γιόρτασαν τα «Ελευθέρια».

Την Κυριακή το πρωί στο μνημείο της «Μελούνας», στο σημείο δηλαδή όπου κάποτε βρισκόταν τα σύνορα της χώρας, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθως εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, από την εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου της Καλλιθέας κ. Μαρία Βίτκου.

«Το βράδυ στις 5 Οκτωβρίου, η 1η Στρατιά είχε διανυκτερεύσει στα υψώματα από Αετοράχη – Μελούνα – Μπατζιό – Βαλέτσικο και Μερκέζι. Με διαταγή το διαδόχου Κωνσταντίνου, η κίνηση της Μεραρχίας επαναλήφθηκε το πρωί. Η 1η Μεραρχία κινήθηκε από την Μελούνα προς την Τσαριτσάνη. Οι πρώτες αψιμαχίες άρχισαν γύρω στις 10 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι, η Τσαριτσάνη υποδέχεται τον Ελληνικό Στρατό με ζητωκραυγές! Στο χώρο της πλατείας κατέφθαναν χαρούμενοι όλοι οι Τσαριτσανιώτες για να υποδεχθούν με άκρατο ενθουσιασμό τα στρατεύματα των 2 Μεραρχιών. Μέχρι το βράδυ η Τσαριτσάνη ήταν χώρος, όπου στρατιώτες και κάτοικοι πανηγύριζαν την απελευθέρωση. Η Τσαριτσάνη ήταν η πρώτη κωμόπολη από την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912», σημείωσε η κα. Βίτκου.

Την Δευτέρα εκατοντάδες πολίτες παραβρέθηκαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ελασσόνας, ενώ είχε προηγηθεί η επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κκ. Χαρίτων.

«Είναι σταθμός ιστορικός της φυλής μας η μέρα η σημερινή και η αφιέρωση σ' αυτήν της μνήμης μας αποτελεί υπέρτατό μας χρέος. Είναι ανάγκη να στρέψουμε τα μάτια μας στο ένδοξο εκείνο παρελθόν, το τόσο κοντινό, που φαντάζει παραμύθι», τόνισε στον πανηγυρικό της ημέρας η κα. Ράπτη Ευαγγελία, καθηγήτρια Δρ. Παν. Αιγαίου και συμπλήρωσε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο έπος μετά την Ελληνική Επανάσταση ή, καλύτερα, η ολοκλήρωση της Ελληνικής Επανάστασης: η ολοκλήρωση του οράματος του Ρήγα Φεραίου και η δεύτερη και ουσιώδης Αγία Λαύρα. Θριαμβευτής πια ο στρατός των Ελλήνων θα δώσει περισσότερο πεισματώδεις και ορμητικές μάχες, θα εκπορθήσει θέσεις και θα καταλάβει μεγάλες πόλεις. Στα στενά του Σαρανταπόρου τη φοβερή νύχτα της 9ης προς την 10η Οκτωβρίου οι στρατιώτες μας θα δώσουν αγώνα σκληρό και επίπονο. «Αστράπτει και το Σαραντάπορο». Αδιαφιλονίκητη η νίκη των Ελλήνων, αναμφισβήτητη η πανωλεθρία των εχθρών. Ανοίγει ο δρόμος για τη γη των Μακεδόνων: Σέρβια, Κοζάνη, Κατερίνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Αμύνταιο, Έδεσσα, Νάουσα, Θεσσαλονίκη στις 26 του Οκτώβρη, Φλώρινα, Καστοριά και Κορυτσά, αποτινάσουν τον τούρκικο ζυγό. Οι Έλληνες στρατιώτες, που «σαν τα λιοντάρια στήσανε κορμιά και σαν τα κάστρα» χαρίζουν το ωραιότερο δώρο «μεσ' στη μακεδονική ματοθρεμμένη γη», την Ελευθερία, «αυτήν που μας 'μαθαν οι σκοτωμένοι σε μουγγά νυχτέρια κάτω απ' τις πέτρες τόσων λιθοβολισμών», προσφέροντας τη ζωή τους στην ιδέα του ιερού τους χρέους».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μεγάλη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Παρόντες η Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντώνης Μπίσμπας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας – δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Χρήστος Βαΐτσης, ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος κ. Δημήτρης Ρέσκος, ο γεν. αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Γιώργος Σουγλέρης,

Μετά το πέρας της παρέλασης ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου δήλωσε:

«Η Ελασσόνα σήμερα γιορτάζει τα 102 χρόνια από την Απελευθέρωσή της. Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει την πρώτη νίκη εναντίον του ζυγού. Οι μέρες που περνάει η πατρίδα μας είναι δύσκολες και η μνήμη των ιστορικών θυσιών του γένους μας αποτελούν πυξίδα για το μέλλον, μα και στήριγμα στη δύσκολη πορεία που διανύουμε.

Αν υπάρχει ένα μάθημα που διδασκόμαστε από την ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους, όπως αυτή σηματοδοτείται από τους μεγάλους σταθμούς, όπως η σημερινή μέρα, αυτό είναι πως δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο όταν υπάρχει σχέδιο, ενότητα, φρόνημα, πίστη και αγώνας για το μέλλον.

Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ενεργοποιήσουμε και σήμερα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να ανακουφίσουμε τους Έλληνες που τόσα πολλά έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους».

elefth2014 1elefth2014 2

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Για 2η χρονιά φέτος η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας διοργανώνει τμήματα άθλησης για όλους, τα οποία θα πραγματοποιή [ ... ]

article thumbnail

Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Δήμο Ελασσόνας, ένα έργο προϋπολογισμού 134.600,00 ευρώ και αφορά σε ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετ [ ... ]

article thumbnail

Καθαρισμός οικοπεδικών εκτάσεων και λοιπών ακάλυπτων χώρων

article thumbnail

Με εκπροσώπους των γονέων μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ελασσόνας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, προκειμένου να συζητήσου [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, τιμά τους ήρωες και τους πολεμιστές της επανάστασης με δοξολογία στο Μητροπο [ ... ]