ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016

Share

Ευαγγέλου: Νοικοκυρεύουμε το δήμο Ελασσόνας

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου σημείωσε:

Όπως όλοι γνωρίζετε η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία διαδικασία για κάθε δημοτική αρχή. Αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής διαδικασίας, αφού μέσω αυτής καθορίζεται ο οδικός χάρτης της υλοποίησης του πολιτικού οράματος και των στόχων που θέτει η εκάστοτε αρχή.

Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν είναι ξεκομμένη από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, από την γενικότερη ατμόσφαιρα η οποία επικρατεί στη χώρα. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης στον οποίο έχει εισέλθει η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα ιδιότυπο ρεκόρ για χώρα η οποία δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν λέει να σπάσει.

Οι εφαρμοσμένες πολιτικές των μνημονίων απέτυχαν να βάλουν τέλος στην κρίση, με ευθύνη τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και της πλευράς των δανειστών, με αποτέλεσμα τόσο η κοινωνία όσο και οι θεσμοί της να έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα.

Η Αυτοδιοίκηση πρώτου Βαθμού τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μια συστηματική επίθεση σε όλα τα επίπεδα, οδηγώντας τους περισσότερους δήμους της χώρας σε πλήρη απαξίωση και σε πολλές περιπτώσεις στην αδυναμία να ανταπεξέρθουν στις βασικές τους αποστολές.

Τα τελευταία μόνο χρόνια:

1. Μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ σε ποσοστό άνω του 60%! Νομίζω πως όλοι είστε σε θέση να αντιληφθείτε το μέγεθος του νούμερου που μόλις σας ανέφερα.

2. Μειώθηκε η ΣΑΤΑ σε ποσοστό άνω του 85%, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.

3. Δεν αποδίδονται στους Δήμους οι ήδη θεσμοθετημένοι πόροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 2016 θα αποδοθούν στους Δήμους κατά 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δις ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δις των προηγούμενων ετών.

4. Οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων το 2016 θα ανέλθουν στα 3,5 δις ευρώ, ενώ η Κεντρική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2016 να μας αποδώσει μόλις τα 2,5. Από πού θα καλυφθεί το υπόλοιπο 1 δις ευρώ κανείς δεν γνωρίζει, ενώ είναι δεδομένη και απώλεια εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη για όλους τους Δήμους, λόγω της αδυναμίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

5. Η σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση μας για την τρέχουσα χρονιά. Σε σχέση με τα όσα έχουν προβλεφθεί να μας αποδοθούν στον προϋπολογισμό του 2015, ως το μήνα Νοέμβριο μας είχε αποδοθεί μόλις το 70%.

6. Η συστηματική αφαίρεση πόρων από τα ταμεία μας. Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται τους τελευταίους μήνες, αφαιρούνται με σχέδιο θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων ( π.χ. απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, αφαίρεση του τέλους χρήσης βοσκότοπων από τους Δήμους και παραχώρησή του στις Περιφέρειες , κατάργηση του φόρου ζύθου και των τελών διαφήμισης , κλπ)

7. Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου ενώ έπρεπε να διατίθενται στους Δήμους, για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας, διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους και δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες.

8. Μας υποχρεώνουν να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την ώρα που τα χρήματα του Ταμείου αυτού προέρχονται κυρίως από την Αυτοδιοίκηση.

9. Μειώνονται διαρκώς οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016 590 εκατομμύρια, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.

10. Το 2016 μόνον οι Δήμοι υποχρεώνονται από όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης να δημιουργήσουν πλεονάσματα, την ώρα που οι υπόλοιποι φορείς του Κράτους θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν ελλείμματα.

11. Δεκάδες έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 κινδυνεύουν με ματαίωση και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης με την καταβολή ποινικών ρητρών κι αποζημιώσεων προς τους εργολάβους.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ανατέθηκαν στους Δήμους δεκάδες νέες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, χωρίς παράλληλα να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό. Φυσικά ούτε λόγος για προσλήψεις.

Μέσα σε αυτό το διαμορφωμένο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον ο δήμος της Ελασσόνας καλείται να λειτουργήσει επιδιώκοντας την ανάπτυξη, την εκτέλεση σημαντικών αναπτυξιακών για την περιοχή έργων, την προστασία των αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου Ελασσόνας κινείται μέσα στο διαμορφωμένο πλαίσιο που μόλις σας ανέφερα. Είναι δεδομένο πως τα χρήματα δεν φτάνουν για να χρηματοδοτηθούν όλες εκείνες οι δράσεις που έχουμε σχεδιάσει και οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για το μέλλον της περιοχής. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν μέσω των διεκδικήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφενός αλλά και ενός νοικοκυρέματος αφετέρου, κάτι που επιτυγχάνει ο φετινός προϋπολογισμός μας.

Κύριο μέλημά μας είναι μέσα σε σφιχτές συνθήκες λιτότητας να δημιουργήσουμε τις βάσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη όταν η οικονομική συγκυρία το επιτρέψει.

Ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και γι' αυτό τον λόγο δίνουμε μάχη με το χρόνο αλλά και τις ελλείψεις μας σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είμαστε έτοιμοι μόλις ανοίξει η νέα προγραμματική περίοδος να διεκδικήσουμε τα κονδύλια εκείνα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εκτελέσουμε τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η επαρχία μας.

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Για 2η χρονιά φέτος η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας διοργανώνει τμήματα άθλησης για όλους, τα οποία θα πραγματοποιή [ ... ]

article thumbnail

Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Δήμο Ελασσόνας, ένα έργο προϋπολογισμού 134.600,00 ευρώ και αφορά σε ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετ [ ... ]

article thumbnail

Καθαρισμός οικοπεδικών εκτάσεων και λοιπών ακάλυπτων χώρων

article thumbnail

Με εκπροσώπους των γονέων μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ελασσόνας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, προκειμένου να συζητήσου [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, τιμά τους ήρωες και τους πολεμιστές της επανάστασης με δοξολογία στο Μητροπο [ ... ]