Οι προτάσεις του Θεόφιλου του Βιβλιόφιλου

Share

theofilos 1Μια έκπληξη περίμενε την περασμένη Κυριακή τους μικρούς θαμώνες της βιβλιοθήκης της πόλης μας που παρακολουθούν το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Πάμε Βιβλιοθήκη;».

Στην παρέα τους προστέθηκε ένα νέο μέλος που έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από όλους, ο Θεόφιλος ο Βιβλιόφιλος. 

Ποιος είναι ο Θεόφιλος ο Βιβλιόφιλος; Ο Θεόφιλος, όπως είπε ο ίδιος στα παιδιά, ήρθε από τον πολύχρωμο Πλανήτη του Βιβλίου. Ο πλανήτης του είναι όλος μια υπέροχη χρωματιστή βιβλιοθήκη. Καθετί σε αυτόν είναι φτιαγμένο από χαρτί για να χωρούν οι ιστορίες που έχουν να γράψουν επάνω τους άνθρωποι σαν κι αυτόν που αγαπούν τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες! Μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του βιβλίου. Τους προέτρεψε επίσης να διαβάζουν βιβλία γιατί τα βιβλια μας διδάσκουν πολλά για τη ζωή και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Άκουσε μαζί με τα παιδιά τις ιστορίες των δυο βιβλίων, το «Μπαμπούλας Α. Ε.» της Disney Pixar που διαβάστηκε στην πρώτη ομάδα παιδιών και το «Γυάλινες, ξύλινες, χάρτινες κι άλλες ιστορίες» της Έλλης Παιονίδου, που διαβάστηκε στη δεύτερη ομάδα. Μάλιστα τα ακολούθησε στους ρυθμούς του καλαματιανού, του βαλς, του rock en roll και του τσάμικου, χορούς που χόρεψαν τα παιδιά «συμμετέχοντας στο πάρτι που έκαναν τα έπιπλα στο σπίτι του Νικόλα» του ήρωα της ιστορίας που διαβάστηκε. Ο Θεόφιλος ενθουσιάστηκε πολύ από τους ήχους της μουσικής και τους χορούς ώστε πρότεινε να επαναλάβουν το πάρτι και την επόμενη Κυριακή.

Γοητεύτηκε όμως και από τις λέξεις των βιβλίων και μάλιστα από τις λέξεις εκείνες που κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους, που τους κάνουν να χορεύουν και να γελούν. Έτσι έκανε άλλη μια πρόταση: Να γράψουν ένα βιβλίο! Όχι όμως ένα βιβλίο με ιστορίες αλλά ένα βιβλίο γεμάτο από λέξεις, λέξεις χαρούμενες, λέξεις καλοσυνάτες, λέξεις γλυκόλαλες. Κι όταν επιστρέψει στον πλανήτη του, θα πάρει αυτό το βιβλίο και θα το βάλει σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του για να θυμάται τους μικρούς του φίλους. Τα παιδιά αποδέχτηκαν την πρόταση του Θεόφιλου και οι πρώτες λέξεις καταγράφηκαν: αγάπη, χαρά, ειρήνη, αλληλεγγύη, φροντίδα, ευγένεια...

Ο Θεόφιλος ο Βιβλιόφιλος όμως πιστεύει πως είναι σημαντική η βοήθεια και άλλων παιδιών της πόλης στο φτιάξιμο αυτού του βιβλίου. Καλεί λοιπόν τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 χρονών να σκεφτούν τέτοιες λέξεις και να έρθουν στο πρώτο όροφο της βιβλιοθήκης - Κυριακή στις 10.30 - 11.30 τα παιδιά ηλικίας 5 - 7 χρονών και στις 11.45 - 12.45 τα παιδιά ηλικίας 8 - 9 χρονών -να γράψουν αυτές τις λέξεις στο βιβλίο, να γνωρίσουν τον ίδιο αλλά και να ακούσουν και τις ιστορίες που διαβάζονται από την ομάδα εθελοντών.

Η ομάδα εθελοντών πολιτών του προγράμματος

Νταγιάννη Καίτη
Ματούλα Βασιλική
Μπλιούμη Ελένη
Παναγιώτου Ευαγγελία
Σαράτσης Γεώργιος
Σερλέτη Ευθυμία
Σταγιάννη Βασιλική
 
theofilos 1
theofilos