Ενημερωτική εκδήλωση για τη διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Share

farmakaΤο ζήτημα της ασφαλούς διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, αποτέλεσε το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας,

παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης κ. Κ. Δεσπόπουλου, του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου, της Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Προβίδα, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Αμαξοστασίου κ. Αστ. Στούπα, καθώς και πολλών αγροτών και προέδρων τοπικών κοινοτήτων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ενημέρωσαν σχετικά με την ασφαλή διαχείριση των κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας Δρ. Δημ. Σταυρίδης και το στέλεχος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοφαρμάκων κ. Μηνάς Πελεκάνος.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση των παραγωγών του Δήμου Ελασσόνας, δεδομένου ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, (Ν.4036/2012, άρθρο 37§1, ΦΕΚ8Α) από το 2016 θα είναι υποχρεωτική η ασφαλής και με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – και σε εφαρμογή του Ν. 4036/2012 - για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, την ασφαλή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, και ιδίως όσον αφορά τους κινδύνους και τις ενδεχόμενες οξείες και χρόνιες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου, τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στους οργανισμούς μη στόχους και το περιβάλλον, καθώς επίσης και για την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων φυτοπροστασίας χωρίς χημικά μέσα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δεσπόπουλος επεσήμανε: «Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γι' αυτό και πραγματοποιείται η συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση, προκειμένου οι παραγωγοί να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις της ασφαλούς διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέχρι το 2016 οι αγρότες θα πρέπει να φροντίσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, διότι αν δεν συμμορφωθούν θα επακολουθήσουν πρόστιμα, τα οποία - σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας – θα συνδέονται με το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) το οποίο λαμβάνουν. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 από το Δ. Κιλελέρ και επεκτάθηκε πέρσι σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Λάρισας και σήμερα ολοκληρώνεται με το Δήμο Ελασσόνας.

Από την πλευρά του ο κ. Ευαγγέλου τόνισε: «Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Κενών Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Δήμο Ελασσόνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος. Ευελπιστούμε να υιοθετηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το σύνολο των παραγωγών μας, σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τους προέδρους των αγροτικών συνεταιρισμών και την εταιρία ανακύκλωσης που το διαχειρίζεται, δεδομένου ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη διασφάλιση της υγείας των αγροτών, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές και στα νέα μέτρα που θα πρέπει πλέον να εφαρμόζονται από τους παραγωγούς σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ενημέρωσε για τα προγράμματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα πρέπει να ακολουθούν στις καλλιέργειές τους υποχρεωτικά πλέον, το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, τα ψεκαστικά που πρέπει να έχουν καταγραφεί και τα πιστοποιητικά καλής συντήρησης και χρήσης που θα ακολουθήσουν. Τέλος, επεσήμανε τον έλεγχο που θα γίνεται στους ίδιους τους παραγωγούς για να διαπιστώνεται αν εφαρμόζουν όλα τα παραπάνω.

Ο κ. Πελεκάνος ανέλυσε το πιλοτικό πρόγραμμα σε όλα του τα στάδια, τον τρόπο εφαρμογής και απόσυρσης των κενών και τα μέτρα ασφαλείας. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών σε όλους τους Δήμους καθώς και στις εκπαιδεύσεις που γίνονται σε διάφορες τοπικές κοινότητες της Π.Ε. Λάρισας και τέλος τη Βεβαίωση που απονέμεται στους συμμετέχοντες παραγωγούς.