« Πάμε βιβλιοθήκη….μαζί με τα ντο ρε μι..θια; »

Share

pamebiblΈνα ακόμη κυριακάτικο πρωινό στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας, παρέα με τον Θεόφιλο Βιβλιόφιλο, συνταξιδιώτες στο ταξίδι γνωριμίας με τα επαγγέλματα, πέρασε τόσο όμορφα και απρόσμενα!

Και γι΄ αυτό είχαμε κάθε λόγο, η μουσική μαγεύει τα πλήθη, όπως θα ΄λεγε και ο ποιητής. Κοντά μας λοιπόν αυτή την Κυριακή 21-2-2016 ήταν ο κ. Λάζαρος Μπίσμπας, φιλόλογος και μουσικός, προσκεκλημένος με την ιδιότητα του μουσικού και όπως ο ίδιος μας είπε η μουσική είναι η αγάπη του από μικρό παιδί.

 

Δεν είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς στα παιδιά για επάγγελμα μουσικού, γιατί ο ρυθμός, η μουσική, η χαρά κυλάει μέσα τους. Η θέα και μόνο των μουσικών οργάνων διεγείρει ευχάριστα συναισθήματα. Ο κ. Λάζαρος με τις γνώσεις του κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο χώρο της μουσικής, τον άμεσο τρόπο παρουσίασης με οπτικοακουστικό υλικό και την επιδεξιότητά του, κατάφερε να γοητεύσει τους μικρούς μας φίλους. Εκείνο όμως που κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν το βίωμα, ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης.

Τα παιδιά ήταν η πρώτη φορά ίσως που τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά και να ακούσουν τόσα μουσικά όργανα. Τα πρόσωπά τους φωτίστηκαν, η χαρά τους ξεχείλισε, τα λόγια τους πηγαία. Με τους ήχους της φλογέρας, είπαν, ταξίδεψαν στην εξοχή, το κλαρίνο τους θύμισε τα γλέντια, τους γάμους, τα πανηγύρια, με το πιάνο βρέθηκαν κοντά στους παιδικούς ήρωες της τηλεόρασης, με την τρομπέτα και το σαξόφωνο νόμισαν πως έκαναν παρέλαση, ενώ η κιθάρα και το μπουζούκι τους έφερε κοντά σε γνωστά ακούσματα. Το ακορντεόν τους ξεσήκωσε και ποιος δεν θα ήθελε να χορέψει το «μήλο μου κόκκινο»! Χαλάρωσαν τα παιδικά πρόσωπα ακούγοντας τον ήρεμο ήχο από το φλάουτο σαν γλυκό νανούρισμα. Ο μαθητής Μενέλαος Βελέντζας θέλοντας να μιμηθεί το δάσκαλο, μας έπαιξε «μήλο μου κόκκινο» με το μεταλόφωνο, που έφερε από το σπίτι του και το χαρήκαμε ιδιαίτερα.

Κοντά μας βρέθηκε και ο κ. Γιώργος Αμαραντίδης και τον ευχαριστούμε, συνεργάτης της ομάδας εθελοντών, που μας έδειξε μουσικά όργανα από καλάμι, δικής του κατασκευής. Είχαμε την ευκαιρία λοιπόν να ακούσουμε το «νέυ» ένα πνευστό, ζεστό μεσογειακό όργανο, την κλασική ποιμενική φλογέρα και φλάουτο από καλάμι και τάμπουρα αυθεντικό από το Αφγανιστάν.

Το κυριακάτικο πρωινό στη Βιβλιοθήκη, κυριολεκτικά μια γιορτή δεν μπορούσε παρά να τελειώσει με χορό. Ευχαριστούμε τον κ. Λάζαρο Μπίσμπα για τη συνεργασία και για την ευκαιρία που μας δόθηκε να τον γνωρίσουμε.

Ο Λάζαρος Γεωργίου Μπίσμπας γεννήθηκε το 1985 στη Λάρισα και έχει καταγωγή από το Λιβάδι Ελασσόνας. Η σχέση του με τη Μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των πέντε ετών και ο πρώτος δάσκαλος ήταν ο πατέρας του Γιώργος που παίζει ακορντεόν.

Το 1993 μετακομίζει με την οικογένειά του στην Ελασσόνα και λίγο αργότερα εγγράφεται στη Μουσική Σχολή του Ορέστη Δαόπουλου στην τάξη ακορντεόν και στη δημοτική χορωδία Ελασσόνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών στο γυμνάσιο εγγράφεται μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας παίζοντας σαξόφωνο επί 17 έτη. Το 2003 εισάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ και παράλληλα αποκτά το πτυχίο του Ακορντεόν από τη Μουσική Σχολή Τσιαβέ. Στη Θεσσαλονίκη εγγράφεται στο Μακεδονικό Ωδείο και με την ολοκλήρωση των φιλολογικών του σπουδών αποκτά με Άριστα πτυχία ανώτερων θεωρητικών (Αρμονίας, Ενοργανώσεως πνευστών οργάνων και Αντιστίξεως).

Το 2010 μετά στην εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων συνεργάζεται με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου και παραδίδει σε συνεργασία με άλλους δασκάλους μαθήματα μουσικής ενώ παράλληλα συγκροτεί Παιδική Χορωδία και Παιδική Ορχήστρα οι οποίες πραγματοποίησαν δυο μεγάλα αφιερώματα στον Σταύρο Κουγιουμτζή και στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Για πολλά χρόνια συμμετείχε σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις της περιοχής μας. Επίσης του έχει παραχωρηθεί το προσωπικό μουσικό αρχείο του πρώτου Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ελασσόνας, Γεωργίου Βασιλείου. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μ.Ε. «Σπουδή»

Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για την επόμενη Κυριακή 28-2-2016 για κάτι διαφορετικό: «Μαθαίνω να περπατώ... μαθαίνω να οδηγώ».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. 14 Φεβρουαρίου: Εισαγωγή στα παλιά......και νέα επαγγέλματα, οι εθελοντές του προγράμματος.

2. 21 Φεβρουαρίου: Πάμε βιβλιοθήκη....μαζί με τα ντο ρε μι..θια; Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με τον κ Μπίσμπα Λάζαρο, μουσικό.

3. 28 Φεβρουαρίου: Πάμε βιβλιοθήκη ...μαζί με τα οδικά σήματα! Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με τον κ Βασίλη Μπενέκη και Νίκο Παληογιάννη, ιδιοκτήτη σχολής οδηγών.

4. 6 Μαρτίου: Πάμε βιβλιοθήκη ...εμείς και οι χάντρες; ... εμείς και οι μάσκες; Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με την κ. Άννα Κακαδάρη.

5. 20 Μαρτίου: Πάμε βιβλιοθήκη...παρέα με τον «Ερυθρό Σταυρό»; Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με την κ. Χριστίνα Γιώτσα, από τον Ερυθρό Σταυρό Λάρισας.

6. 27 Μαρτίου: Πάμε βιβλιοθήκη...συνοδοιπόροι του Γουτεμβέργιου; Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Αμαραντίδη, γραφίστα.

7. 3 Απριλίου: Πάμε βιβλιοθήκη...παρέα με τις φωτογραφίες; Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με τον κ. Τσιγιάννη Βασίλη, φωτογράφο.

8. 10 Απριλίου: Πάμε βιβλιοθήκη ...παρέα με τη «γιατρό» των βιβλίων; Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με την κ. Ειρήνη Καϊσούδη, συντηρήτρια βιβλίων και τον κ. Βασίλη Γιαβρή, ηθοποιό.

9. 17 Απριλίου: Πάμε βιβλιοθήκη...παρέα με τον ήλιο, τα άστρα και το φεγγάρι; Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με τον κ. Γιάνννη Χουϊνόβα από το αστεροσκοπείο Λάρισας.

10. 24 Απριλίου: Πάμε βιβλιοθήκη ... με το κουκί και το ρεβύθι; Οι εθελοντές του προγράμματος σε συνεργασία με την κ. Ζάπρη Δήμητρα, εκπαιδευτικό/μουσειοπαιδαγωγό.

Ευχαριστούμε το Δήμο Ελασσόνας για τη στήριξη στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος και τους συνεργάτες και συνεργάτριες του προγράμματος για την πρόθυμη και αφιλοκερδή συμμετοχή τους.