Περπατώντας στην Κρανέα

Share

krania1Το χωριό της Κρανέας ήταν ο προορισμός του εθελοντικού προγράμματος «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!» την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

Την ομάδα της οικοπεριήγησης καλωσόρισαν θερμά στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος «Παλαιοκαρυάς» Κρανιάς η Πρόεδρος του χωριού Κουτσιώρα-Πουρνάρα Αναστασία, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Παναγιώτου Ευάγγελος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παπαευθυμίου Γεώργιος, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κρανέας Ελασσόνας (Μ.Ε.Σ.Κ.Ε.) Καραλή Κατερίνα, ο Χρήστος Γκουνέλας επίτιμος πρόεδρος του μορφωτικού συλλόγου, η Θώμου Τριανταφυλλιά μέλος του Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Κ.Ε. και οι Αθανάσιος Δημουλάς και Βασίλειος Κόνιαρης (Λυκούργος) εκπρόσωποι της Εκκλησιαστικής επιτροπής της Κρανιάς.

Η Ιερά Μονή αποτελεί το σπουδαιότερο μνημείο του χωριού. Η ίδρυσή της ανάγεται μεταξύ του 1601 και του 1620 και είναι χτισμένη σε απόσταση 10χμ. νότια της Κρανιάς, σε πλαγιά του ορεινού όγκου των Αντιχασίων ορέων. Ένα πραγματικό στολίδι σε ένα απίστευτα όμορφο τοπίο. Σήμερα από τα κτίσματα της Μονής σώζονται το Καθολικό, ο εντυπωσιακός Πύργος που αποτελούσε μέρος της οχύρωσης της Μονής και το Αγίασμα.

Για την ιστορία του Ναού, αλλά και του χωριού μίλησαν ο εκπαιδευτικός Χρήστος Γκουνέλας και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κρανέας Κουτσιώρα-Πουρνάρα Αναστασία. Γυναίκες του χωριού ακολούθησαν την ομάδα της δράσης, τραγούδησαν παραδοσιακά άσματα και έδωσαν τις δικές τους πληροφορίες και περιγραφές για το χωριό και τους ανθρώπους του.

Από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού οι οικοπεριηγητές κατευθύνθηκαν στο μονοπάτι που οδηγεί μέσα από μια πλούσια βλάστηση προς τον Άγιο Αθανάσιο με θέα το φαράγγι της Χράπας και το ρέμα της Μουράντας. Ο Δαγκλής Θωμάς (Μαδάς) χρησιμοποιώντας τις πέτρες της παρακείμενης φύσης έδωσε μορφή στο μονοπάτι που δένει τόσο φυσικά με το περιβάλλον. Με δική του πρωτοβουλία πρόσφερε εθελοντική καθημερινή εργασία για περισσότερο από έναν χρόνο με σεβασμό στο περιβάλλον κατασκευάζοντας ένα μονοπάτι 1350 μ. επίσημα χαρτογραφημένο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο, που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, όπου εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και παραδοσιακά αντικείμενα μεταφέροντας τον επισκέπτη στη ζωή, στα ήθη και στα έθιμα του πρόσφατου παρελθόντος.

Η συνέχεια είχε για τους περιηγητές ξεκούραση και απόλαυση στην πλατεία του χωριού.

Το πρόγραμμα των οικοπεριηγήσεων συνεχίζεται την επόμενη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου με επίσκεψη στα χωριά Κοκκινόγη, Δολίχη και Πύθιο.

Επικοινωνία για πληροφορίες και δικές σας προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297

Υποστηρικτές – Χορηγοί της δράσης

ΚΠΕ Ελασσόνας, Γκανάτσιος Ανδρέας (καλλιτέχνης φωτογράφος), Αναγνωστάκης Σπύρος (Περιβαλλοντολόγος), Γκανάτσιος Δημήτρης (επιγραφές-εκτυπώσεις), Elite Ζαχαροπλαστείο, Κρεοπωλείο Χρήστος Μπαγιώτας, Παντοπωλείον «Κάμπος» Χασιώτης Κωνσταντίνος, Κουρείον Μπίλης Γρηγόρης, Κάβα Πρόποσις Ζήσης Τρανός, Άνθη-Φυτά-Δώρα Fiore «Πακάκη», Lomar Fashion Room, Καφετέρια Ερωδιός, Δρυμός Ελασσόνας, Σπιτικές Γεύσεις, Δικηγορικό Γραφείο LEGAL GENERAL – Γεωργούλης Λεωνίδας, Αρτοποιείο Κότυλη-Καζάκη, Ευαγγελισμός Ελασσόνας, Αρτοποιείο Παυλίδη, Άρτος - Γλυκό Χαλκίδη, Φούρνος Αργυρόπουλος, LIAKOS TOURS, ΓΟΥΠΟΣ TOURS, LOUKAS TOURS, ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑΣ TOURS, Σούπερ Μάρκετ: Άλφα Μι, Κομμωτήριο Μαρία, Κομμωτήριο Βάσω Μπουζούκη, Λαδόκολλα Φούσκας, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων: Xατζηβασίλης Άλκης, Εθελοντές Διασώστες, Olympus Path

krania8     krania10     krania12