Αγροτική Ανάπτυξη

  • Εκτύπωση

Όσον αφορά στα τοπικά προϊόντα, η περιοχή της Ελασσόνας είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελεί γη της καπνοκαλλιέργειας. Παράλληλα όμως, παράγει και το τυρί φέτα, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, άριστης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κηπευτικά Κεφαλόβρυσου, παραδοσιακές πίτες (τυρόπιτα, κλουρόπιτα), γλυκά κουταλιού, ξινό και γλυκό τραχανά, μέλι, αμύγδαλα, ρίγανη, καθώς και άλλα τοπικά προϊόντα. Άξια αναφοράς είναι και τα εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητα πούρα με την ονομασία «DOMENICO» του Δήμου Ποταμιάς, τα οποία γνωρίζουν σημαντική επιτυχία. Όλα αυτά τα βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα γλυκά κουταλιού και τα ζυμαρικά, μπορεί να τα βρει κανείς μεμονωμένα σε μικρές επιχειρήσεις ή σε Γυναικείους Συνεταιρισμούς (Λιβάδι). Οι περισσότερες Δημοτικές Ενότητες είναι γνωστές για τα βιολογικά τους προϊόντα (Δ.Ε. Σαραντάπορου, Δ.Ε. Αντιχασίων, Δ.Ε.Βερδικούσσης, κλπ).

Συμπερασματικά, μπορεί να ειπωθεί ότι ο Δήμος Ελασσόνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς ζωικής παραγωγής. Μεγάλη δραστηριότητα αναπτύσσεται στη μεταποίηση του γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή λειτουργούν 17 τυροκομεία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) που παράγονται στο Δήμο και είναι η Φέτα, το Γαλοτύρι, το Κασέρι, το Μανούρι (Φ.Ε.Κ.8/Β/11.1.1994) και το Μπάτζος (Φ.Ε.Κ.8/Β/14.1.1994), τα οποία διατίθενται εντός και εκτός Ελλάδος. Προσφατα δε η Ελασσόνα απέκτησε το πλεονέκτημα παραγωγής των πιστοποιημένων προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.»

Συνοπτικά, τα κυριότερα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι:

  • Η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων νερού για τις αρδεύσιμες καλλιέργειες,
  • Η έλλειψη σχεδιασμού και η μη ορθολογική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων,
  • Το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
  • Η έλλειψη συμπληρωματικότητας Ζωικής και Φυτικής παραγωγής,
  • Οι υποβαθμισμένοι βοσκότοποι,
  • Η έλλειψη επιμόρφωσης των αγροτών,
  • Οι οργανωτικές ελλείψεις στο κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας, προϊόντων που συνδυάζονται με ελλείψεις στις υποδομές (χαμηλή σφαγειοτεχνική υποδομή, έλλειψη κτιριακού, μηχανολογικού εξοπλισμού και υπηρεσιών σπερματέγχυσης) και γενικότερα η έλλειψη επαρκούς καθετοποίησης στην πρωτογενή παραγωγή.