Ταξίδι στον Χρόνο μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους Σαρανταπόρου & Δολίχης

Share

arxaiologikoixoroisarantaporo12

Με σύμμαχο τελικά τον καιρό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 η ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους του Σαρανταπόρου και της Δολίχης από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια και τους αρχαιολόγους κα Ματίνα Παπαναστασούλη και κο Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.

Οι περιηγητές ταξίδεψαν στον χρόνο και στον χώρο μίας αρχαίας πόλης, της οποίας σώζονται τα ερείπια (αρχαιολογικός χώρος Σαρανταπόρου). Η πόλη περιστοιχίζεται από ισχυρό τείχος του 3ου αι. π.Χ. και στο κέντρο της έχει αποκαλυφθεί δημόσιο συγκρότημα με στοά κιόνων από πωρόλιθο και θέα προς τον Όλυμπο.

Το ταξίδι συνεχίστηκε στο Καστρί της Δολίχης, μία οχυρωμένη ακρόπολη της πρώιμης βυζαντινής εποχής, ανάμεσα στις τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και άλλα κτίρια του οικισμού. Και οι δύο θέσεις συνδέονται με την αρχαία Δολίχη, σημαντική πόλη της Περραιβικής Τρίπολης (Πύθιο, Δολίχη, Άζωρος).

Ο οχυρωμένος οικισμός στο Καστρί της Δολίχης εγκαταλείπεται στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ., πιθανόν μετά από επιδρομή, αφού αρκετά κτίρια καταστρέφονται από πυρκαγιά. Ο οικισμός ανασκάφηκε τμηματικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μεταξύ των ετών 2002-2008, με την υποστήριξη του Δήμου Λιβαδίου.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο ιστορικό Χάνι Χατζηγώγου και στο μουσείο της Μάχης του Σαρανταπόρου (1912), όπου με οπτικοακουστικά μέσα ζωντάνεψε το ένδοξο παρελθόν της περιοχής και προκάλεσε συγκίνηση.

Εκπροσώπησαν τον Δήμο Ελασσόνας και πλαισίωσαν την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας - Προγραμματισμού και Οργάνωσης Δημήτριος Καρανίκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιπποκράτης Τζιουμακλής, η Αρχαιοφύλακας Σοφία Τεγούση, η Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Βίκη Παγγέα και η Εκπρόσωπος της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεωργία Μπόντα, όπως και πολλοί τοπικοί που γνώριζαν ήδη την ιστορία του τόπου και άλλοι που είχαν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Κωνσταντίνος Πασχόπουλος φρόντισε για το καλωσόρισμα του κόσμου με την παροχή νερών, σνακ και χυμών.

Η πεζοπορία για την ξενάγηση, εκτός από ένα μικρό δύσκολο κατηφορικό μονοπάτι, ήταν γενικώς μετρίου βαθμού δυσκολίας μέσα στην κατάφυτη και καταπράσινη φύση με εξαίσια θέα στα χωριά του Δήμου Ελασσόνας και στον νεφελοσκεπή Όλυμπο.

Η αρχαιολογική περιήγηση ήταν μία διοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και την υποστήριξη του Συλλόγου των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023».

Έπεται συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι ανάλογων συνδιοργανώσεων με κυρίαρχη την εκδήλωση για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι την 1η Αυγούστου σε αρχαιολογικό χώρο του Δήμου.

arxaiologikoixoroisarantaporo1

arxaiologikoixoroisarantaporo2

arxaiologikoixoroisarantaporo3

arxaiologikoixoroisarantaporo4

arxaiologikoixoroisarantaporo5

arxaiologikoixoroisarantaporo7

arxaiologikoixoroisarantaporo8

arxaiologikoixoroisarantaporo9

arxaiologikoixoroisarantaporo10

arxaiologikoixoroisarantaporo11

 

arxaiologikoixoroisarantaporo13

arxaiologikoixoroisarantaporo6

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

    Συνεχίζεται το πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis, το οποίο πρόγραμμα προσφέρει δωρε [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας προσφέρει και φέτος το Πασχαλινό Καλάθι Αλληλεγγύης σε οικογένειες δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου με την ευγενική στήριξη επιχειρήσε [ ... ]

article thumbnail

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ανοιχτός διαγωνισμός από το Δήμο Ελασσόνας για την επιλογή αναδόχου του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ελασσ [ ... ]

article thumbnail

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 ο Δήμος Ελασσόνας υποδέχεται ως συνδιοργανωτής τη μεγάλη γιορτή της ποδηλασίας, τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024, και είναι ένας από [ ... ]

article thumbnail

Και δεύτερη επιστολή για τα προβλήματα των αγροτών στο Δήμο Ελασσόνας απέστειλε ο Δήμαρχος Ελασσονας κ. Νικ. Γάτσας, στον Προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ [ ... ]