Τιμήθηκε η Ημέρα Βουνού στην Ελασσόνα

Share

mountainday201220232

Προβολές βίντεο, φωτογραφιών και ομιλία για το ορειβατικό σκι

Ο Δήμος Ελασσόνας με το μεγαλύτερο ποσοστό του να είναι ορεινό και ημιορεινό και με τον Όλυμπο να δεσπόζει στην περιοχή του όφειλε να αποτίσει φόρο τιμής στα βουνά, στα οποία είναι αφιερωμένη η 11η Δεκεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Βουνού. Για τον λόγο αυτόν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας & Δια βίου Μάθησης πραγματοποίησε τη θεματική γιορτή «Ημέρα Βουνού στην Ελασσόνα» το απόγευμα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα Θεάτρου Δημάρχου «Βασ. Φαρμάκη».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον μακρύ, σκιερό και αστροποβόλο Όλυμπο με τις βαθιές χαράδρες, με τις απόκρημνες κορυφές και τις αμέτρητες πτυχές. Επιπλέον, όμως ήταν αφιερωμένη και σε ένα σπουδαίο άθλημα βουνού, στο ορειβατικό σκι. Μια μέρα για ένα από τα ιερά βουνά του κόσμου, ένα παγκόσμιο μνημείο της φύσης, σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της ελευθερίας. Μια μέρα και για ένα από τα βασικά αθλήματα βουνού, το ορειβατικό σκι, το οποίο επινοήθηκε και χρησιμοποιήθηκε παλιά από τον άνθρωπο για γρήγορη μετακίνηση, κυνήγι και επιβίωση σε χιονισμένα εδάφη μέχρι να φτάσει στις μέρες μας να γίνει άθλημα και να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026.

Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν να είναι συνοδοιπόροι σε μία πορεία ανοδική, σε μία ανάβαση με θέα μέσα από τις προβολές βίντεο και φωτογραφιών. Απόλαυσαν όμορφες εικόνες από τον Όλυμπο, την παραολύμπια περιοχή, αλλά και ολόκληρου του Δήμου Ελασσόνας μέσα από τη ματιά του Ελασσονίτη Σπύρου Αναγνωστάκη, περιβαλλοντικού εκπαιδευτή, του Ελληνοαμερικανού Constantine Papanicolaou σκηνοθέτη, παραγωγού και δημιουργού ταινιών (FROZEN AMBROSIA) και του Γιάννη Ζαρζώνη με καταγωγή από την Άζωρο, φωτογράφου και δημιουργού του ταξιδιωτικού portal www.themountolympus.com

Εικόνες από κορυφές και μονοπάτια, δάση και λιβάδια, από τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου και από τους ανθρώπους του σε επαγγελματικές-παραγωγικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές δραστηριότητες μέσα από τις τέσσερις εποχές. Ένα ταξίδι στον χωροχρόνο μέσα από τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού και ο Όλυμπος με τη μοναδική φυσική ομορφιά και την μακραίωνη ιστορία του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του κ. Λάζαρου Μποτέλη, προπονητή του ορειβατικού σκι και οδηγού βουνού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ο.Ο.Α. παρουσίασε το συναρπαστικό άθλημα, τις προοπτικές ανάπτυξής του και ταυτόχρονα της περιοχής μέσω του χειμερινού αθλητικού τουρισμού.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και ιδιαιτέρως τον ομιλητή, τον κ. Λάζαρο Μποτέλη, για την παρουσίαση του ορειβατικού σκι, αλλά και για την προσφορά του στους αγώνες ορειβατικού σκι που έγιναν στον Όλυμπο. Ευχήθηκε του χρόνου η «Ημέρα Βουνού» να εμπλουτιστεί με περισσότερες δράσεις ύστερα και από τη συνδρομή, τις ιδέες και τις προτάσεις των πολιτών.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Δία Βίου Μάθησης κ. Κωνσταντίνος Πασχόπουλος στήριξε από την αρχή την εκδήλωση πιστεύοντας πως θα αποτελούσε και μία πρόσκληση για να ξαναβρεθούν μαζί άνθρωποι με αγάπη για τον Όλυμπο, τον τόπο και τον αθλητισμό που πρόσφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο να γίνουν αθλητικές δράσεις και αγώνες ορειβατικού σκι στον Όλυμπο, αλλά και στην αξιοποίηση γενικώς του βουνού. Μία εκδήλωση-πρόσκληση για επανεκκίνηση και επαναδραστηριοποίηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι συλλόγων, οργανισμών και φορέων, διοικητικά πρόσωπα του Δήμου, άνθρωποι με αγάπη για το βουνό και τον τόπο και με ενδιαφέρον για το ορειβατικό σκι.

Ο σχεδιασμός, η επιμέλεια και η παρουσίαση της θεματικής εκδήλωσης έγινε από την Ειδική Συνεργάτη του Δημάρχου σε θέματα αθλητισμού κ. Βίκη Παγγέα. Επιμελήθηκε τα video και πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση ο κ. Σάκης Βούλγαρης. Την οπτικοακουστική κάλυψη και την τεχνική υποστήριξη ανέλαβε ο κ. Γιάννης Καλαμπούκας και συνέδραμε στη διοργάνωση η κ. Μαρία Βούζα.

Η θεματική γιορτή ολοκληρώθηκε με ταιριαστά για την ημέρα σπαράγματα στίχων από «το τραγούδι των βουνών» του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά:

«Βουνά ψηλά, βουνά ισκιερά, βουνά γυμνά, βουνά πρασινισμένα,

Μιας εποχής πανάρχαιας, μιας χρυσής, σβηστής, με τρώγ' η ενθύμηση κ' η ελπίδα

μου φαίνεται, βουνά, πως είστε εσείς η πρώτη και η μεγάλη μου πατρίδα.»

mountainday201220231

mountainday201220233

mountainday201220234

mountainday201220235

mountainday201220236

mountainday201220237

mountainday201220238

mountainday201220239

mountainday2012202310

mountainday2012202311

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

    Συνεχίζεται το πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis, το οποίο πρόγραμμα προσφέρει δωρε [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας προσφέρει και φέτος το Πασχαλινό Καλάθι Αλληλεγγύης σε οικογένειες δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου με την ευγενική στήριξη επιχειρήσε [ ... ]

article thumbnail

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ανοιχτός διαγωνισμός από το Δήμο Ελασσόνας για την επιλογή αναδόχου του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ελασσ [ ... ]

article thumbnail

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 ο Δήμος Ελασσόνας υποδέχεται ως συνδιοργανωτής τη μεγάλη γιορτή της ποδηλασίας, τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024, και είναι ένας από [ ... ]

article thumbnail

Και δεύτερη επιστολή για τα προβλήματα των αγροτών στο Δήμο Ελασσόνας απέστειλε ο Δήμαρχος Ελασσονας κ. Νικ. Γάτσας, στον Προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ [ ... ]