Εξερευνώντας τον Όλυμπο (Μέρος 1) – Ανάβαση από τη Θεσσαλική πλευρά

Share

olymposblog1991

Ελάχιστα βουνά φέρουν τη φήμη και το ιστορικό ενδιαφέρον του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, του Ολύμπου. Πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί το ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα και το 2ο ψηλότερο των Βαλκανίων (μετά τη Ρίλα), η ιστορία του μυθικού αυτού βουνού καθώς και το πλήθος δραστηριοτήτων που υποστηρίζει, προσελκύει ολοένα και περισσότερους ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες ετησίως.

Ο Όλυμπος είναι μια μεγάλη ορεινή μάζα που τίθεται ως φυσικό σύνορο μεταξύ Βορειοανατολικής Θεσσαλίας και Μακεδονίας με τους πρόποδες από όλες τις πλευρές του να φιλοξενούν γραφικά ορεινά χωριά. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Μύτικας με υψόμετρο 2.918m με την κορυφή «Σκολιό» να ακολουθεί στο εντυπωσιακό υψόμετρο των 2.911m όντας η 2η υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας.

olymposblog1992

Παρότι το βουνό από τη ζώνη των 1.600m και άνω παρουσιάζει σχετική ομοιομορφία περιμετρικά του ως προς της βλάστηση και τη γενικότερη εικόνα η οποία δεν είναι άλλη από μια αλπική και αφιλόξενη, άγρια εικόνα, δεν ισχύει το ίδιο για τα χαμηλότερα υψόμετρα. Στη Δυτική πλευρά του Ολύμπου – τη Θεσσαλική δηλαδή – το στοιχείο του άγριου και «γυμνού» διατηρείται έως και τα χαμηλότερα υψόμετρα με τις δασικές και γεμάτες βλάστηση εκτάσεις να είναι αρκετά περιορισμένες. Στον αντίποδα, η ανάβαση από την Ανατολική πλευρά συναντά σημαντικά πλουσιότερη βλάστηση με τα μονοπάτια όμως να είναι μακρύτερα και να απαιτούν την αφιέρωση σημαντικά περισσότερου χρόνου για τη διάσχιση τους με το τοπίο όμως να ανταμείβει πλήρως τον επισκέπτη. Τα τελευταία όμως αποτελούν θέμα επόμενου άρθρου καθώς το τρέχον πραγματεύεται το σενάριο ανάβασης από τη Θεσσαλική πλευρά και μόνο.

Η Δυτική πλευρά του Ολύμπου είναι αυτή που προσφέρει την συντομότερη χρονικά – αλλά και σε απόσταση πεζοπορίας – ανάβαση μέσω 3 διαδρομών.

Ανάβαση από ΚΕΟΑΧ

Η ανάβαση ξεκινά από το υψόμετρο των 1.800m από την πύλη του στρατοπέδου ΚΕΟΑΧ καθώς αυτό προσεγγίζεται με περίσσεια ευκολίας με χρήση Ι.Χ. διανύοντας την απόσταση Ελασσόνα – ΚΕΟΑΧ σε 40' και την απόσταση Λάρισα – ΚΕΟΑΧ σε 1:10'. Πρώτο waypoint μας είναι το Καταφύγιο Ανάγκης Μυγκοτζίδης. Ανάλογα με τις αντοχές της ομάδας που ακολουθεί τη διαδρομή συστήνεται ανάλογη στάση καθώς η ανάβαση από το ΚΕΟΑΧ ως εδώ απαιτεί μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση και εμπειρία λόγω συνεχούς κλίσης. Έπειτα, προσπερνάμε πλευρικά το Καταφύγιο Αγ. Αντωνίου κινούμενοι περίπου στα 2.700m με στόχο την τραβέρσα Σκολιού – Σκάλας. Από τη Σκάλα, μέσω της Κακόσκαλας σε ένα λογικό χρονικό διάστημα (περίπου 45') είμαστε σε θέση να αγγίξουμε το Μύτικα. Τυπικά μια τέτοια ανάβαση διαρκεί κοντά στις 4 ώρες με την κατάβαση, ειδικά από τον Άγ. Αντώνιο μέχρι την πύλη του στρατοπέδου, να είναι μειωμένη έως και 1.5 ώρα συγκριτικά.

-ΠΡΟΣΟΧΗ: η διαδρομή στο κομμάτι Σκολιό – Μύτικας είναι σημαντικά εκτεθειμένη και δεν συστήνεται σε άπειρα μέλη χωρίς επίβλεψη και κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

-Ασχέτως εποχής και θερμοκρασιών, πρόκειται για μια πλήρως εκτεθειμένη στον ήλιο ανάβαση με μηδενικά σκιερά σημεία και συμβαίνει αρκετά συχνά πνοή έντονων ανέμων. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και δεν ξεπερνούμε τις δυνατότητες μας ειδικά εφόσον δεν τις γνωρίζουμε.

olymposblog1993

Ανάβαση από Καταφύγιο Χριστάκη

Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι εύκολα ως προς την άφιξη στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής καθώς το καταφύγιο Χριστάκη τοποθετείται στα 2.500m υψόμετρο και προσεγγίζεται με Ι.Χ. με την προϋπόθεση όμως αυτό να είναι τετρακίνητο καθώς ο δρόμος για το καταφύγιο περιλαμβάνει αρκετή πέτρα. Το καταφύγιο Χριστάκη απέχει 1 ώρα οδικώς από το τελευταίο χωριό, τα Καλύβια τα οποία από την Ελασσόνα απέχουν μόλις 20'. Η διαδρομή από το Χριστάκη έως την κορυφή του Ολύμπου είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και διαρκεί συνήθως κοντά στις 3 ώρες αναλόγως εμπειρίας και φυσικής κατάστασης. Ξεκινώντας λοιπόν από το καταφύγιο πρώτο μας μέλημα είναι η άφιξη στην κορυφή Σκολιό, τη 2η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Από εκεί, η συνέχεια είναι όμοια με αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω.

-Μεριμνούμε για τα κατάλληλα εφόδια πριν από την ανάβαση μας καθώς από το καταφύγιο Χριστάκη ο κοντινότερος οικισμός βρίσκεται στα 20 χιλιόμετρα πίσω μας.

-Μαζεύουμε τα δικά μας σκουπίδια αν τυχόν υπάρξουν καθώς και των προηγούμενων επισκεπτών αν – καλώς ή κακώς – ξεχάστηκαν στο καταφύγιο ή στα μονοπάτια.

olymposblog1994

Ανάβαση από Κοκκινοπηλό

Αν αυτό που ζητά ο επισκέπτης από την επίσκεψη στον Όλυμπο είναι μια ανάβαση που τα περιέχει όλα, τότε θα φροντίσει να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου μέσα από τη χαράδρα της Σταλαγματιάς. Με εκκίνηση από το χωριό του Κοκκινοπηλού στα 1.200m που απέχει από την Ελασσόνα περίπου 30' οδικώς, χρησιμοποιούμε το ρέμα της Σταλαγματιάς για να κερδίσουμε μέσα σε μόλις 7 χιλιόμετρα κοντά στα 1.000m υψομετρικής με τη χρήση του μονοπατιού Ε4. Το μονοπάτι αυτό συναντά το χωματόδρομο του καταφυγίου Χριστάκη στο 7ο χιλιόμετρο και από εκεί και έπειτα θα χρησιμοποιηθεί τον τμήμα Χριστάκη – Μύτικας που αναφέρθηκε πιο πάνω. Η διαδρομή αυτή χρειάζεται αρκετό χρόνο για τη διάσχιση της, περίπου 8 ώρες, μα πρόκειται για διαδρομή που αποζημιώνει τον πεζοπόρο και με το παραπάνω λόγω της ομορφιάς που θα συναντήσει εντός της χαράδρας και στη συνέχεια στη μετάβαση από το δασικό τοπίο στο αλπικό.

olymposblog1995

Εκτός όμως από αναβάσεις και κατακτήσεις κορυφών, ο Όλυμπος ενδείκνυται και για πολλά ακόμη πράγματα. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω:

Τρέξιμο στον Όλυμπο

Φυσικά, η δυτική πλευρά εκτός από τις ποικίλες διαδρομές αναβάσεων διαθέτει και πληθώρα διαδρομών τρεξίματος. Με εκκίνηση τον Κοκκινοπηλό υπάρχουν 2 επιλογές διαδρομών που διακρίνονται με βάση τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες του αθλητή. Η 1η διατρέχει τη σταλαγματιά μέχρι το χωματόδρομο και στη συνέχεια εκτελεί ανάβαση στην Κορυφή Φλάμπουρο με επιστροφή από τις κορυφές Κίτρος και Ρούδι. Πρόκειται για μια διαδρομή στην οποία «συλλέγονται» περίπου 1.200m υψομετρικής σε μια απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η 2η τώρα, είναι πιο κοντά στα μέτρα του μέσου αθλούμενου. Χρησιμοποιεί εύκολα αλλά πολύ όμορφα μονοπάτια που κινούνται παράλληλα με τις πολυάριθμες βρύσες και πηγές της διαδρομής Κοκκινοπηλός – Ξερολάκκι και αποτελεί ιδανική επιλογή για στρωτές διαδρομές με ικανοποιητικές αποστάσεις με φυσιολογικές υψομετρικές διαφορές.

olymposblog1996

Σκι, Snowboard και ορειβατικό Σκι στον Όλυμπο

Η χειμερινή σεζόν στον Όλυμπο ξεκινά συνήθως κοντά στα τέλη Δεκέμβρη ενώ με ένα ευνοϊκό γενικότερα κλίμα πολλές φορές θα διαρκέσει και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου.

Σε αυτό το διάστημα, οι λάτρεις του χειμερινού αθλητισμού και των καταβάσεων μπορούν να επιδοθούν στο αγαπημένο τους σπορ χρησιμοποιώντας τις πίστες του ΚΕΟΑΧ – οι οποίες μάλιστα διαθέτουν 2 πιατάκια – τις διαδρομές από και προς το καταφύγιο Χριστάκη, τις διαδρομές γύρω από το Ξερολάκκι καθώς και την κατάβαση από Χότζα που θα μείνει αξέχαστη.

olymposblog1997

ΠΡΟΣΟΧΗ: τα χειμερινά σπορ εντός κι εκτός πίστας μπορούν εύκολα να αποβούν επικίνδυνα και απαιτείται μέγιστη προσοχή ως προς την τήρηση των γραπτών και άγραφων νόμων του βουνού. Δεν επιχειρούμε πράγματα για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι και δεν παρακούμε τις οδηγίες του οδηγού βουνού ή του εκπαιδευτή μας. -Δεν αγνοούμε τον κίνδυνο χιονοστιβάδας, ή αποκλεισμού από ομίχλη.

Ενημερωνόμαστε από τα δελτία καιρού και προτιμούμε να ακυρώσουμε μια εκδρομή ή να περικόψουμε στοιχεία της παρά να ρισκάρουμε την ακεραιότητα μας.

Τι να κάνεις οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σου στον Όλυμπο από τα Δυτικά

1. Να διανυκτερεύσεις στο καταφύγιο Χριστάκη στην απόλυτη γαλήνη ώστε να παρατηρήσεις το γαλαξία να διαγράφεται στον έναστρο ουρανό.

2. Να επισκεφθείς το εστιατόριο του ΚΕΟΑΧ για μια ζεστή σοκολάτα μετά από μια ψυχρή χιονισμένη ανάβαση στο βουνό.

3. Να γράψεις το όνομα σου σε ένα από τα βιβλία των κορυφών του βουνού.

4. Να τιμήσεις μια από τις ταβέρνες του χωριού Καλύβια που σερβίρουν ντόπια εξαιρετικά ψητά καθώς και να επισκεφθείς τον Κοκκινοπηλό για ένα κέρασμα στο καφενείο της πλατείας.

Πηγή: http://drcathens.gr