Εκδηλώσεις

 

Η πόλη της Ελασσόνας είναι επίσης έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας στην επικράτεια της οποίας, εκτός από την Επαρχία Ελασσόνας, περιλαμβάνεται και η Δεσκάτη. Πολιούχος της Ελασσόνας είναι ο Άγιος Αρσένιος, η μνήμη του οποίου τιμάται πανηγυρικά την 7η Μαϊου.

Στην έδρα του Δήμου γίνονται δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις: Η μία είναι τα Ελευθέρια, όπου γιορτάζεται η απελευθέρωση της Ελασσόνας από τους Τούρκους, την 6η Οκτωβρίου 1912 και η άλλη και πιο διάσημη εκδήλωση, λόγω της πανελλαδικής προβολής της, είναι η Πανελλήνια Γιορτή φέτας που διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία και με άλλους φορείς προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, κάθε δύο χρόνια.

Αρκετοί επισκέπτες έρχονται στο Αγιονέρι για το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (2 Μαΐου) για παραδοσιακό ελληνικό γλέντι με μουσική, χορό και τραγούδι. Αντίστοιχες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Στα μέσα του καλοκαιριού, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι συρρέουν στην Αετοράχη για να παρευρεθούν στο πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων (1η Ιουλίου), μιας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει φροντίσει να δώσει έμφαση στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης με χορούς, τραγούδια και γλέντι και με νόστιμα και ξεχωριστά ποντιακά εδέσματα.

Ένα από τα γνωστότερα πανηγύρια της περιοχής είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής (25 - 26 Ιουλίου) στο Μικρό Ελευθεροχώρι, με παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ζωντανές ορχήστρες και γνωστούς καλλιτέχνες.

Πολλοί επισκέπτες επισκέπτονται τη Βαλανίδα με αφορμή το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας. Ο μορφωτικός σύλλογος διοργανώνει την ημέρα του πανηγυριού παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και κλεφταρματολίτικους χορούς και τραγούδια.

Τα γλέντια και οι εκδηλώσεις που γίνονται στη Γαλανόβρυση στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, την Πρωτοχρονιά και τις Απόκριες συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού προσπαθεί να διατηρεί ολοζώντανα τα ήθη και έθιμα με τα παραδοσιακά ποντιακά συγκροτήματα και το καθιερωμένο φεστιβάλ χορού «Αραδοσίβια», με διεθνείς συμμετοχές που πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου. Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως σημαντικός πολιτιστικός θεσμός της περιοχής, με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν χορευτικά συγκροτήματα από την Αιθιοπία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κούβα, το Κουρδιστάν, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα, καθώς επίσης και πλήθος ελληνικών συμμετοχών.

Ιδιαίτερα αισθητή είναι προσέλευση πλήθους κόσμου που συρρέουν στο Δρυμό για το ξακουστό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), όπου οργανώνεται γλέντι με παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και ζωντανή ορχήστρα. Ξεχωριστή είναι και η Πρωτοχρονιάτικη αναβίωση του εθίμου των «Κουδουναραίων», καθώς και του παραδοσιακού γάμου και των εύθυμων αποκριάτικων εθίμων. Ανάλογες εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς γίνονται την Κυριακή του Λαζάρου και το Πάσχα, όπου και γίνεται αναβίωση της γιορτής του «Λαζάρου» και της «Λαζαρίνας». Αρκετοί ντόπιοι αλλά και ξένοι καταφτάνουν στον οικισμό του Ευαγγελισμού στις 2 Μαΐου για το πανηγύρι με τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

 

Περισσότερα...