Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς

potamiaΗ Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς περιλαμβάνει:

  • Την Τ.Κ. Αμουρίου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Αμούρι.
  • Την Τ.Κ. Βλαχογιαννίου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Βλαχογιάννιον.
  • Την Τ.Κ. Δομένικου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Δομένικο.
  • Την Τ.Κ. Μαγούλας: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, την Μαγούλα.
  • Την Τ.Κ. Μεγάλου Ελευθεροχωρίου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Μεγάλο Ελευθεροχώρι.
  • Την Τ.Κ. Μεσοχωρίου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Μεσοχώρι.
  • Την Τ.Κ. Πραιτωρίου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Πραιτώρι.
  • Την Τ.Κ. Συκέας: αποτελείται από δύο (2) οικισμούς, τη Συκέα και τα Καλύβια Αναλήψεως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της Δ.Ε. ανέρχεται σε 4.089 κατοίκους και αναπτύσσεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Δήμου Ελασσόνας. Κυριότερος οικισμός είναι το Βλαχογιάννι. Εκτείνεται εκατέρωθεν της κοίτης του Τιταρήσιου ποταμού, περιοχή την οποία οι κάτοικοι ονομάζουν "ποταμιά". Είναι καθαρά αγροτική περιοχή με τη γεωργία και την κτηνοτροφία να είναι οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της. Σημαντική δραστηριοποίηση σημειώνεται στην περιοχή από τη δράση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Καπνών Πούρων για την προώθηση και διάδοση της καλλιέργειας καπνών τύπου Αβάνας καθώς και στην παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση χειροποίητων πούρων και σιγαρίλος εξαιρετικής ποιότητας.


Ο οικισμός Αμούρι κατοικείται από 308 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 150 μ. και απέχει 22 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού καθώς και με την καλλιέργεια σιτηρών και δημητριακών.

 

Ο οικισμός Βλαχογιάννι κατοικείται από 849 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 150 μ. και απέχει 25 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Στα ανατολικά του οικισμού έχουν εντοπιστεί ερείπια που πιθανόν ανήκουν στην αρχαία Περραιβική πόλη Μάλλοια. Οι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως καλλιέργεια καπνού, και την κτηνοτροφία.

 

Ο οικισμός Δομένικο κατοικείται από 631 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 280 μ. και απέχει 11 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Η αρχαία πόλη που βρισκόταν στη θέση που είναι τώρα χτισμένο το Δομένικο, ονομαζόταν Χυρετίαι. Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία (παραγωγή καπνών, σιτηρών και αμυγδάλων) και την κτηνοτροφία. Στη θέση Βρυζόστι, μέσα σε έκταση 10 στρεμμάτων υπάρχουν διασκορπισμένα υπολείμματα 13 νερόμυλων καθώς και αρχαίων τειχών. Ο Ναός της Παναγίας, στην ίδια θέση, είναι χτισμένος με αρχαία υλικά, πιθανότατα πάνω στο ιερό αρχαίου ναού. Αξιόλογο για επίσκεψη είναι και το ο Βυζαντινό - Αρχαιολογικό μουσείο του οικισμού. Έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να παράγονται στην περιοχή χειροποίητα πούρα υψηλής ποιότητας, με τις προδιαγραφές των κουβανέζικων.


Ο οικισμός Μαγούλα κατοικείται από 243 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 150 μ. και απέχει 15 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία (κυρίως καλλιέργεια καπνού) και την κτηνοτροφία.

 

Ο οικισμός Μεγάλο Ελευθεροχώρι κατοικείται από 522 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 420 μ. και απέχει 33 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Ο οικισμός είναι χτισμένος κοντά στο αρχαίο Ερυκίνειο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (κυρίως με την καλλιέργεια καπνού) καθώς και την κτηνοτροφία. Γύρω από τον οικισμό υπάρχουν οροθετικοί σταθμοί, που στέκουν ως απομεινάρια της χάραξης των Ελληνοτουρκικών συνόρων του 1811.

 

Ο οικισμός Μεσοχώρι κατοικείται από 548 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 140 μ. και απέχει 22 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μυλόγουστα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία καθώς και την κτηνοτροφία.

 

Ο οικισμός Πραιτώρι κατοικείται από 363 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 220 μ. και απέχει 18 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία καθώς και την κτηνοτροφία.

 

Ο οικισμός Συκέα κατοικείται από 526 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 200 μ. και απέχει 15 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αμπελουργία. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και το πέτρινο γεφύρι του Μπακάλη.

 

Ο οικισμός Καλύβια Αναλήψεως κατοικείται από 99 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 230 μ. και απέχει 17 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Σημαντικό μνημείο της περιοχής η Ι.Μ.Αναλήψεως του Σωτήρος, κατά την εορτή του οποίου συρρέουν προσκυνητές από όλο το Νομό Λάρισας.