Δικαιολογητικά για γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών

Share

(κατηγορία ΙΙΙ της Υγειονομικής Διάταξης (αριθμ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.96967/12-ΦΕΚ 2718 Β΄/2012)

1. Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου με την οποία αναγγέλλεται η ίδρυση και λειτουργία Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών και δηλώνεται η συμμόρφωση του με τις γενικότερες προϋποθέσεις που ορίζονται στην Υγειονομική Διάταξη αριθ. Υ1γ/Γ.Π./οικ. 96967/12 (ΦΕΚ2718 β΄/2012) και τις ειδικότερες διατάξεις για τη λειτουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων.

2. Υπεύθυνη δήλωση του εποπτεύοντος ιδιώτη μηχανικού με την οποία δηλώνεται ότι πληρούνται οι κτιριολογικές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για το κατάστημα, ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, τις προϋποθέσεις Κανονισμού Πυροπροστασίας καθώς και των εκάστοτε πολεοδομικών διατάξεων και περιγράφονται αναλυτικά τα νομιμοποιητικά στοιχεία αυτού (π.χ. άδεια δόμησης , δήλωση αυθαιρέτου, εξαίρεση από κατεδάφιση, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης , προϋφιστάμενο κτίριο του 1955 κ.λ.π.)

3. Υπεύθυνη δήλωση του υγειονομικώς και αγορανομικώς υπεύθυνου του Καταστήματος με την οποία αποδέχεται τον ορισμό του (στην περίπτωση που ο γνωστοποιών είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον υγειονομικώς και αγορανομικώς υπεύθυνο.

4. Το προβλεπόμενο παράβολο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κ.Υ.Α. οικ. 61167/17-12-2007 (ΦΕΚ 243/β΄/2007).

Οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις συνοδεύονται υποχρεωτικά από το έντυπο των «Προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΥΕ λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών»

Στην περίπτωση που ο γνωστοποιών είναι φυσικό πρόσωπο επιδεικνύεται στο Δήμο, δελτίο ταυτότητας, ή άλλο έγγραφο, όπως σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής , διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων). Εάν ο αιτών είναι αλλοδαπός - υπήκοος κράτους μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουσα άδεια διαμονής που του επιτρέπει την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι ομογενής υποβάλλει ειδική ταυτότητα ομογενούς ή προξενική θεώρηση για επαναπατρισμό.

Στην περίπτωση που η ίδρυση γνωστοποιείται από εταιρεία, κατατίθεται

α) Πιστοποιητικό της αρμόδιας για την τήρηση του μητρώου διοικητικής αρχής περί τροποποιήσεων/μη λύσης της εταιρείας .

β) Βεβαίωση της αρμόδιας για την τήρηση του μητρώου διοικητικής αρχής περί της νομίμου εκπροσώπησης της Εταιρείας.

Σημαντικές πληροφορίες

1. Ο Δήμος με την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων γνωστοποίησης και του παραβόλου χορηγεί στον ενδιαφερόμενο Βεβαίωση υποβολής γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών. Η βεβαίωση αυτή επέχει θέση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας για το συγκεκριμένο Κατάστημα.

2. Σε περίπτωση που σε δειγματοληπτικό ή έκτακτο έλεγχο διαπιστωθεί παράβαση η οποία δικαιολογεί την οριστική παύση της λειτουργίας του καταστήματος ή τη διακοπή της λειτουργίας του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η υπηρεσία που διενεργεί τον έλεγχο (Υγειονομική Υπηρεσία, Πυροσβεστική κλπ. ) και διαπιστώνει την παράβαση, ενημερώνει σχετικά την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

3. Προϋπόθεση για την έναρξη της δραστηριότητας του καταστήματος είναι η προηγούμενη έκδοση βεβαίωσης άσκησης επιτηδεύματος του ενδιαφερόμενου από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία. Σε περίπτωση μεταβολής ή διακοπής εργασιών καθώς και για κάθε περίπτωση αντικατάστασης άδειας που προϋποθέτει ενημέρωση της οικείας οικονομικής υπηρεσίας, ενημερώνεται και η οικεία υπηρεσία του Δήμου.

4. Προϋπόθεση για τη γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος είναι η μη ύπαρξη εις βάρος του ενδιαφερόμενου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο , με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Σημείωση: Στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών συμπεριλαμβάνονται:

1. Οπωροπωλεία

2. Κρεοπωλεία

3. Παντοπωλεία

4. Πτηνοπωλεία

5. Αυγοπωλεία

6. Ιχθυοπωλεία

7. Γαλακτοπωλεία

8. Πρατήριο κατεψυγμένων προϊόντων

9. Καφεκοπτείο

10. Πρατήριο ελαίων και λιπών

11. Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής

12. Αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής

13. Πρατήριο άρτου

14. Πρατήριο έτοιμου φαγητού

15. Κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων

16. Κάβα εμφιαλωμένων ποτών

17. Κατάστημα διάθεσης προϊόντων αλλαντοποιίας και τυροκομίας

18. Πώληση τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών, αναψυκτικών, ποτών, ειδών σοκολατοποιίας , μπισκοτοποιίας, κλπ. σε εμπορικά καταστήματα.

19. Παρασκευή και πώληση καφέ πάσης φύσεως σε διερχόμενους πελάτες από τα πρατήρια άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής των αρτοποιείων.