Δελτίο Τύπου

Share

sarant1Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 και ώρα 10:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου, στο Χάνι Χατζηγώγου Μηλέας, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, για την αμυγδαλιά, που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ανταπόκριση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής ήταν μεγάλη καθώς μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν ήταν και οι τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας «έλκος των κλαδίσκων της αμυγδαλιάς». Πρόκειται για μια ασθένεια της αμυγδαλιάς που έχει προσβάλλει πολλούς αμυγδαλεώνες της περιοχής και όχι μόνο.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

• «Σημαντικότεροι εχθροί της αμυγδαλιάς» και «Επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylellafastidiosa» με εισηγητή τονκ.ΓεώργιοΚανάκη-MSc Γεωπόνο, του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού &Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας- Περιφέρεια Θεσσαλίας,

• «Αμυγδαλοπαραγωγοί και Μελισσοκόμοι, Ο δρόμος της συνύπαρξης» μεεισηγήτρια τηνκ.Κατερίνα Καρατάσου Κτηνίατρο Επόπτρια Μελισσοκομίας και

• «Έλκος κλαδίσκων αμυγδαλιάς» με εισηγητή τονΔρ. Ευάγγελο Βέλλιο - Καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Ο Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης-Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού &Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας-Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο οποίος θα παρουσίαζε το θέμα «Σημαντικότεροι εχθροί της αμυγδαλιάς», δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω απρόβλεπτου γεγονότος.

Ο κ.Βέλλιος Ευάγγελοςκατά την εισήγησή του, επισήμανε, ότι για τη μείωση της διασποράς του μύκητα που προκαλεί το έλκος των κλαδίσκων της αμυγδαλιάς, είναι σημαντικό τα υπολείμματα των κλαδεμάτων των προσβεβλημένων δέντρων να καίγονται. Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να διατηρούν τους αμυγδαλεώνες σε καλή κατάστασηκαθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι αμυγδαλεώνες που δεν είναι φροντισμένοι αποτελούν πηγή εξάπλωσης του μύκητα και σε άλλους.

Η κ.Καρατάσου Κατερίνα, κατά την ανάπτυξη της εισήγησής της, επισήμανε την ανάγκη της συνύπαρξης των μελλισών και των καλλιεργειών και τη σημασία της μέλισσας στην επικονίαση. Ανέφερε ότι η παρουσία της μέλισσας αλλά και των αγριομελισσών, στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού γονιμοποίησης των ανθέων.Δεν είναι τυχαίο ότι οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Καλιφόρνιας στην Αμερική, την περίοδο της ανθοφορίας νοικιάζουν κυψέλες προς 150 δολάρια τη μία για να πετύχουν την επικονίαση. Τέλος επισήμανε ότι οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται μετά τη δύση του ήλιου ώστε η επίδραση των φυτοφαρμάκων στη μέλισσα να είναι μικρότερη.

Ο κ.Κανάκης Γεώργιος παρουσίασε τους σημαντικότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ξυλοφάγα έντομα και στο ευρύτομο της αμυγδαλιάς. Επισήμανε ότι η διατήρηση των δέντρων σε καλή κατάσταση είναι σημαντική γιατί έτσι αυτά είναι πιο ανθεκτικά απέναντι σε προσβολές.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ενημέρωση για το βακτήριο Xylellafastidiosa, που θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου,το οποίο αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών ξενιστών του. Οι αναπτυσσόμενοι πληθυσμοί του βακτηρίου περιορίζουν την μετακίνηση του νερού στον ξυλώδη ιστό, με αποτέλεσμα τη μάρανση των φυτών.

Το βακτήριο έχει πολλούς ξενιστές. Οι κυριότεροι ξενιστές του είναι το αμπέλι, η ελιά, τα εσπεριδοειδή, η αμυγδαλιά, η μηδική, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η δαμασκηνιά, οι βελανιδιές, διάφορα ζιζάνια όπως ο βέλιουρας και άλλα.Στην περίπτωση που υποπέσουν στην αντίληψή των καλλιεργητών ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περαιτέρω διερεύνησηαυτών των συμπτωμάτων.

Στο τέλος της ημερίδας η κ.Κούρια Δήμητρα-Επόπτρια του προγράμματος Κ.Ο.Ε.,αναφέρθηκε στις απαραίτητες προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούνται,προκειμένου να ικανοποιούνται αιτήματα αποζημιώσεων μέσω του προγράμματος των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ΑντιπεριφερειάρχηςΑγροτικού Τομέα Π.Ε.Λάρισας κ.Μπίλλης Απόστολος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δήμου Ελασσόνας κ.Σαπουνάς Ιωάννης, ο Προϊστάμενος ΕΛΓΑ Λάρισας κ.Λιόντος Μιχάλης, ο Τμηματάρχης Εκτιμήσεων ΕΛΓΑ Λάρισας κ.Καραμπάτσας Κωνσταντίνος, ο Επόπτης ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλος Σπύρος,η Επόπτρια Κ.Ο.Ε. κ.Κούρια Δήμητρα, ο Βοηθός Επόπτη ΕΛΓΑ κ. Σαμαράς Γεώργιος, η Επόπτρια ΕΛΓΑ Ν.Μαγνησίαςκ.Τάσιου Δήμητρα και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Σοφολόγης Δημήτριος. Επίσης παρέστησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π. Δήμου Ελασσόνας κ.Καραγκόγκος Φώτιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος καιπρών Αντιδήμαρχος Δήμου Ελασσόνας κ. Γκουτζουρέλας Νικόλαος, ο κ.Μηνάς Νικόλαος Προϊστάμενος του Τμ. Αγροτικής Οικονομίας Ελασσόνας, ο κ.Καρανίκας Δημήτριοςυποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Ελασσόνας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Ένωση Ελασσόνας-Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

sarant2     sarant3