ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΣΙΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ

Share

xoiroiΗ επιζωοτία της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλγαρία και η νόσος έχει εξαπλωθεί μέχρι την Περιφέρεια της Σόφιας. Ο κίνδυνος η νόσος να εμφανιστεί στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα και η ενδεχόμενη εξάπλωσή του στη χώρα μας θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ελληνική χοιροτροφία και γενικά στην οικονομία της χώρας μας.

Αναλυτικότερα το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλης είναι ένα πολύ μεταδοτικό νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Από τη νόσο δεν προσβάλλονται άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά.

Να επισημάνουμε ότι Η ΝΟΣΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Επειδή η πλειονότητα των κρουσμάτων στη Βουλγαρία, εντοπίζεται σε οικόσιτους χοίρους, παρακαλούνται οι δημότες μας να συνδράμουν στην καταγραφή των οικόσιτων χοίρων, δηλώνοντας τον αριθμό αυτών στο κτηνιατρείο της περιοχής τους ή στο Τμήμα Αγροτικής, Κτηνοτρ. Παραγωγής και Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας.

Κατά την καταγραφή ζητούνται από τους δημότες τα στοιχεία ταυτότητάς τους, ο αριθμός των χοίρων που εκτρέφουν και το σημείο εκτροφής αυτών.

Τέλος, ενημερώνουμε τους δημότες ότι η δήλωση των εκτρεφόμενων χοίρων είναι υποχρεωτική και σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την εθνική νομοθεσία και τις αρμόδιές αρχές κυρώσεις.

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΦΡΙΚ.ΠΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΟΥΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΦΡΙΚ.ΠΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣ