Δημοτική Ενότητα Αντιχασίων

Share

antihasiaΗ Δημοτική Ενότητα Αντιχασίων βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Δήμου Ελασσόνας και περιλαμβάνει:

Τη Δ.Κ. Κρανέας Ελασσόνας: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, την Κρανέα Ελασσόνας.

Την Τ.Κ Άκρης: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, την Άκρη.

Την Τ.Κ Λουτρού Ελασσόνας: αποτελείται από με έναν (1) οικισμό, το Λουτρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της Δ.Ε. ανέρχεται σε 3.618 κατοίκους. Η Δ.Ε. Αντιχασίων αναπτύσσεται κατά βάση σε ορεινή περιοχή, όπου εκτείνεται η οροσειρά των Αντιχασίων, απέναντι από τα Χάσια, στην οποία οφείλει και το όνομά της. Στις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων συγκαταλέγονται η γεωργία (καλλιέργειες καπνών και σιτηρών) και η κτηνοτροφία με σημαντικό αριθμό αιγοπροβάτων. Η μορφολογία του εδάφους (πετρώδες) δρα περιοριστικά στην ανάπτυξη διάφορων μορφών γεωργικών καλλιεργειών.

Ο οικισμός της Κρανέας (παλιότερη ονομασία Ξηροκρανιά) βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Ελασσόνα, αναπτύσσεται σε υψόμετρο 760 μ. και απέχει από την έδρα του Δήμου 26 χλμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχει μόνιμο πληθυσμό 2.730 κατοίκους. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία). Η Ιερά Μονή της Παλαιοκαριάς, η οποία ιδρύθηκε πριν το 17ο αιώνα, αποτελεί ένα αξιόλογο μνημείο θρησκευτικής κληρονομιάς, ενώ θετικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού συμβάλλει και το μουσείο στο Πνευματικό Κέντρο του οικισμού. Το αξιόλογο φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει τον οικισμό αποτελεί ένα ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη φυσιολατρικών – περιηγητικών διαδρομών.

Ο οικισμός της Άκρης (παλιότερη ονομασία Μπισιρτσιά) βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Ελασσόνας, αναπτύσσεται σε υψόμετρο 950 μ. και απέχει από την έδρα του Δήμου συνολικά 43 χλμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχει μόνιμο πληθυσμό 189 κατοίκους. Κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία και κτηνοτροφία). Αξιόλογος είναι ο ρόλος των κατοίκων του οικισμού τόσο κατά την Τουρκοκρατία όσο και στην νεότερη ιστορία, μέσω της αντίστασης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Ο οικισμός περιβάλλεται από αξιόλογο φυσικό περιβάλλον με δάσος από βελανιδιές, πηγές, τα ρέματα «Τζαΐρια» και «Άγιος Γεώργιος», καθώς και το παλιό πέτρινο γεφύρι στη θέση "Κούφαλο".

Ο οικισμός του Λουτρού απέχει 43 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας, αναπτύσσεται σε υψόμετρο 740 μ. και βρίσκεται στο βορειοδυτικό της τμήμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχει μόνιμο πληθυσμό 699 κατοίκους, κύρια ασχολία των οποίων είναι ο πρωτογενής τομέας. Στον οικισμό έχουν ανακαλυφθεί ερείπια που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, ενώ χαρακτηριστικό σημείο του οικισμού αποτελεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου.