Δημοτική Ενότητα Ολύμπου

Share

olympos

Η Δημοτική Ενότητα Ολύμπου περιλαμβάνει:

  • Την Τ.Κ. Καλλιθέας Ελασσόνας: αποτελείται από δύο (2) οικισμούς, την Καλλιθέα και το Πετρωτό.
  • Την Τ.Κ. Κοκκινογείου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Κοκκινόγειον.
  • Την Τ.Κ. Κοκκινοπηλού: αποτελείται από δύο (2) οικισμούς, τα Καλύβια και τον Κοκκινοπηλό.
  • Την Τ.Κ. Λόφου: αποτελείται από δύο (2) οικισμούς, το Ασπρόχωμα και τον Λόφο.
  • Την Τ.Κ. Ολυμπιάδος: αποτελείται από δύο (2) οικισμούς, την Ολυμπιάδα και τον Σπαρμό.
  • Την Τ.Κ. Κοκκινοπηλού: αποτελείται από δύο (2) οικισμούς, τα Καλύβια και τον Κοκκινοπηλό.
  • Την Τ.Κ. Πυθίου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Πύθιο.
  • Την Τ.Κ. Φλαμπούρου: αποτελείται από τέσσερις (4) οικισμούς, τις Βρυσοπούλες, την Ιερά Μονή Σπαρμού, την Σκοπιά και το Φλάμπουρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της Δ.Ε. ανέρχεται σε 3.173 κατοίκους και αναπτύσσεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Δήμου. Βρίσκεται στην παρολύμπια περιοχή της οποίας η μορφολογία είναι ημιορεινή και ορεινή. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Το αιώνιο βουνό και κατοικία των δώδεκα θεών των αρχαίων Ελλήνων, ο Όλυμπος, δίνει το όνομά του στη Δ.Ε.

Ο οικισμός της Καλλιθέας απέχει από την Ελασσόνα 12 χλμ., είναι χτισμένη σε υψόμετρο 520 μ. και κατοικείται από 641κατοίκους. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτελούσε Τούρκικο τσιφλίκι, με την ονομασία Σάντοβο ή Ορμανλί. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία – κτηνοτροφία).

Ο οικισμός Πετρωτό κατοικείται από μόλις 47 κατοίκους και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 530 μ. Είναι σχετικά αραιοκατοικημένος μικρός αγροτικός οικισμός, του οποίου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο οικισμός Κοκκινόγη κατοικείται από 242 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 570 μ. και απέχει από την Ελασσόνα 20 χλμ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο οικισμός Κοκκινοπηλός κατοικείται από 121 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.150 μ. Από τον οικισμό διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 και οι ορειβάτες - πεζοπόροι - φυσιολάτρες που θα το πορευτούν στις πλαγιές του Ολύμπου μπορούν να επισκευτούν το μαγευτικό ρέμα της Σταλαγματιάς (γεμάτο έλατα και μαυρόπευκα), όπως και να κατευθυνθούν προς τη θέση Ρόνα για θαυμάσια θέα όλου του κάμπου, καθώς και να αγναντέψουν τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου από την κορυφή Βουλγάρα.

Ο οικισμός Καλύβια κατοικείται από 467 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 700 μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κοντά στον οικισμό, στην κορυφή Τουρκοφωλιά, λειτουργεί οργανωμένη πίστα απογείωσης αιωρόπτερων και αλεξίπτωτων πλαγιάς, που λειτουργεί ως πόλος έλξης για επισκέπτες και αθλητές από πολλές χώρες του κόσμου.

Ο οικισμός Ασπρόχωμα κατοικείται από 103 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 600 μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο οικισμός Λόφος κατοικείται από 234 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 540 μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτελούσε τσιφλίκι των Τούρκων και η παλιότερη ονομασία του ήταν Παζαρλάδες.

Ο οικισμός Ολυμπιάδα κατοικείται από 470 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550 μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο οικισμός Σπαρμός κατοικείται από 126 κατοίκους, απέχει από την Ελασσόνα 20 χλμ. και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 670 μ. Οι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, και τηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου τους. Για τους επισκέπτες, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Αγίας Τριάδας (Μονή Σπαρμού). Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μ. στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Ιδρύθηκε το 13ο αι., έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες, ανέδειξε αξιόλογους λόγιους μοναχούς (όπως ο Ιωνάς Σπαρμιώτης) και υπήρξε καταφύγιο κλεφτών και ανταρτών του Ολύμπου. Σύμφωνα με την παράδοση, πολλοί από τους μοναχούς της μονής υπήρξαν δάσκαλοι σε κρυφά σχολειά κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας σε όλη την Ελλάδα. Η μονή ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια και αναβιώνει με μοναστική αδελφότητα. Από το Σπαρμό ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου στη θέση "Βρυσοπούλες", σε υψόμετρο 1800 μ. Εκεί υπάρχει και ορειβατικό καταφύγιο που λειτουργεί όλο το χρόνο, ενώ υπάρχει και καταφύγιο ανάγκης λίγο ψηλότερα (2450 μ.). Εξαιρετική διαδρομή για ορειβάτες και φυσιολάτρες είναι από το καταφύγιο ως την κορυφή Άγιος Αντώνιος (2815 μ.), από όπου η θέα αποζημιώνει, συνεπαίρνει και εξυψώνει.

Ο οικισμός Πύθιο κατοικείται από 437 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550 μ. σε καίρια θέση των παρυφών του Ολύμπου, στην είσοδο των στενών της Πέτρας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η περιοχή είναι γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου και ερείπια της αρχαίας εκείνης πόλης βρέθηκαν γύρω από το λόφο των Αγίων Αποστόλων. Το αρχαίο Πύθιο, μαζί με την Άζωρο και τη Δολίχη, αποτελούσαν, πριν από 6.000 χρόνια, την Περραιβική Τριπολίτιδα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ναό του Ποσειδώνα και ναό του Πυθίου Απόλλωνα. Ο οικισμός έχει σημαντική παρουσία και στα βυζαντινά χρόνια, όπως αποδεικνύουν τα ασκηταριά που σώζονται σε σπηλιές κοντά στον οικισμό. Το Πύθιο διαρρέει το ρέμα Κοντολάκι και τέσσερα πολύ παλιά πέτρινα γεφύρια (από τα οποία μόνο το ένα σώζεται σε άριστη κατάσταση) συνδέουν τις όχθες του.

Ο οικισμός Σκοπιά κατοικείται από 107 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 580 μ. και απέχει 17 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Η Σκοπιά είναι αραιοκατοικημένος μικρός οικισμός, του οποίου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο οικισμός Φλάμπουρο κατοικείται από 177 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 510 μ. και απέχει 21 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον πρωτογενή τομέα. Στο νότια τμήμα του οικισμού προς την Ελασσόνα υπάρχει το λίθινο μονότοξο γεφύρι της Γιάνναινας.