Δημοτική Ενότητα Σαραντάπορου

Share

sarantaporo


Η Δημοτική Ενότητα Σαρανταπόρου περιλαμβάνει:

  • Την Τ.Κ. Αζώρου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, τον Άζωρο.
  • Την Τ.Κ. Γερανείων: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, τα Γεράνια.
  • Την Τ.Κ. Γιαννωτών: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, τα Γιαννωτά.
  • Την Τ.Κ. Λυκουδίου: αποτελείται από δύο (2) οικισμούς, το Λυκούδι και τη Συκιά.
  • Την Τ.Κ. Μηλέας: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, τη Μηλέα.
  • Την Τ.Κ. Σαρανταπόρου: αποτελείται από έναν (1) οικισμό, το Σαραντάπορο.
  • Την Τ.Κ. Τσαπουρνιάς: αποτελείται από δύο (2) οικισμούς, την Τσαπουρνιά και τη Φαρμάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της Δ.Ε. ανέρχεται σε 2.555 κατοίκους και αναπτύσσεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου Ελασσόνας.

 

Ο οικισμός Άζωρος κατοικείται από 379 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 520 μ. και απέχει 18 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Η αρχαία Άζωρος υπήρξε η πιο ακμαία πόλη της Περραιβικής Τριπολίτιδας. Την αξία της αρχαίας Αζώρου μαρτυρούν τα υπολείμματα των γιγαντιαίων τειχών της ακρόπολής της, οι πολλές επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες καθώς και ο ναός του Απόλλωνα. Κατά τις ανασκαφικές εργασίες αναδείχτηκαν πλήθος νομισμάτων, κυρίως  βυζαντινής εποχής, αγάλματα θεών, ιερά θυσιαστήρια ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε νόμισμα που φέρει επιγραφή σχετική με το όνομα της Αζώρου. Σήμερα, οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.


Ο οικισμός Γεράνεια κατοικείται από 269 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 460 μ. και απέχει 18 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο επισκέπτης του οικισμού μπορεί να απολαύσει τη μαγευτική θέα του Ολύμπου και των Καμβουνίων, όπως και να πεζοπορήσει στα πανέμορφα δάση με βελανιδιές της περιοχής.

 

Ο οικισμός Γιαννωτά κατοικείται από 282 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550 μ. και απέχει 28 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας.

 

Ο οικισμός Λυκούδι κατοικείται από 312 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 410 μ. και απέχει 14 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Στον οικισμό έχουν απομείνει ορισμένα πετρόχτιστα σπίτια, που αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σπηλαιοβάραθρο με ενδείξεις προϊστορικής κατοίκησης.

 

Ο οικισμός Μηλέα κατοικείται από 397 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 590 μ. και απέχει 21 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Οι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, όμως υπάρχουν και κάποιες πρωτοποριακές βιολογικές καλλιέργειες, από τις οποίες παράγονται εξαίρετα προϊόντα όπως τα βιολογικά κρασιά (τα οποία αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και αγοραστών). Αξιόλογος χώρος επίσκεψης και αναψυχής είναι το άλσος Μπιτουράχη, το οποίο διαθέτει τρεις βρύσες και απλόχερη θέα προς τον Όλυμπο, όπως και η πέτρινη βρύση με το γάργαρο νερό στη θέση Γκιλιαβέλης. Επίσης, στη θέση Γκάτα υπάρχει επισκέψιμος προϊστορικός χώρος.

 

Ο οικισμός Σαραντάπορο κατοικείται από 570 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 840 μ. και απέχει 27 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Κοντά στον οικισμό έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι, θέατρο και αναθεματικές στήλες από (αταύτιστο ακόμα) αρχαίο οικισμό. Αναφορές για την ύπαρξη του σημερινού οικισμού υπάρχουν από το 17ο αι. Στα μέσα του 19ου αι. αποτελούσε τσιφλίκι κάποιου Μάντζιαρη από τη Βερδικούσσα. Μεγάλης ιστορικής σημασίας ήταν η μάχη του Σαρανταπόρου που έγινε στις 9 - 10 Οκτωβρίου του 1912, και λειτούργησε ως αρχή της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Τούρκους. Οι κάτοικοι του οικισμού, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την απεριόριστη θέα του Ολύμπου, των Καμβουνίων, των Αντιχασίων και του κάμπου, καθώς και να επισκεφτεί τον αρχαίο οικισμό, το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1750) και την Αγία Ξένη. Οι περιπατητές, ορειβάτες και φυσιολάτρες μπορούν να ακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που περνάει μέσα από το χωριό και να κατευθυνθούν προς το Λιβάδι.

 

Ο οικισμός Τσαπουρνιά κατοικείται από 190 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 920 μ. και απέχει 30 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας.

 

Ο οικισμός Φαρμάκη κατοικείται από 156 κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 670 μ. και απέχει 23 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας.