Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος “Παλαιοκαρυάς” Κρανιάς

moniPalaiokaryasKranias12
 
Μεταξύ όλων των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνας, εξέχουσα θέση καταλαμβάνει και η Ιερά Μονή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος «Παλαιοκαρυάς» Κρανέας. Η Ιερά Μονή είναι χτισμένη σε απόσταση 10χμ. νότια της Κρανιάς, σε πλαγιά του ορεινού όγκου των Αντιχασίων ορέων και φέρει την ονομασία Μονή «Καρυάς» ή «Παλαιοκαρυάς».

περισσότερα:  http://www.visit-olympos.gr/i-m-τριών-ιεραρχών/ιερός-ναός-μεταμορφώσεως-του-σωτήρος-2/

Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκιάς

Ίδρυση και Ιστορία της ΜονήςΕσωτερικό Μονής

Η Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται κτισμένη στα δυτικά του χωριού Συκιά Ελασσόνας σε απόσταση 3 χλμ. από αυτό και δίπλα στο προσφυγικό συνοικισμό Ανάληψη. Το όνομα της Μονής είναι Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αναλήψεως, αλλά πανηγυρίζει την ημέρα της Αναλήψεως του Σωτήρος. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1650 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Ιωάννη και από τοv ιερομόναχο Διονύσιο  επί αρχιερατείας Αρχιεπισκόπου Ελασσόνας Γερμανού. Για την κτίση της Μονής μας πληροφορεί επιγραφή του υπέρθυρου  της δυτικής θύρας του Καθολικού, καθώς και από μαρτυρία του Γάλλου περιηγητή Heuzey το 1858 που βρήκε την επιγραφή  σε καλή κατάσταση. Ήταν ανδρώα από την ίδρυση της. Το 1932 έπαψε να λειτουργεί, αλλά από το 1988 εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα. Σήμερα έχουν ανακαινισθεί οι χώροι της Μονής.

περισσότερα: www.visit-olympos.gr/i-m-τριών-ιεραρχών/ιερά-μονή-αναλήψεως-συκιάς/

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Τσαριτσάνης (Βαλέτσικο)

valetsikoΊδρυση και Ιστορία

Πάνω από την Τσαριτσάνη, μια περίπου ώρα πεζοπορία, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» ή «Βαλέστικο», βορειοανατολικά της Τσαριτσάνης μέσα σε τοποθεσία άγριας ομορφιάς. Η τοποθεσία όπως και το μοναστήρι λέγεται και Βαλέτσικο. Πότε ακριβώς χτίστηκε ο ναός δεν μας είναι γνωστό. Πιστεύεται ότι είναι κτίσμα του 16ου αιώνα. Σχετικά με το κτίσιμο του ναού και το σλαβικό όνομα «Βαλέτσικο» που σημαίνει μικρό παιδί, υπάρχει η παράδοση ότι όταν οι Σέρβοι κυρίεψαν τη Θεσσαλία, κάποιος σέρβος αξιωματούχος έκανε την Τσαριτσάνη έδρα του. Ξαφνικά όμως ο γιος του αρρώστησε  βαριά και θεραπεύτηκε με τη βοήθεια της Σεπτής εικόνας του Αγίου Δημητρίου. Ο άρχοντας πατέρας του τότε έκτισε την εκκλησία, για να δείξει την πίστη και την ευγνωμοσύνη του στο θαυματουργό Άγιο. Ο ίδιος αξιωματούχος προίκισε την Ιερά Μονή με πολλά αστικά και αγροτικά  κτήματα και με πολλούς βοσκοτόπους που βρίσκονταν γύρω από αυτή. Σε αυτούς βοσκούσανε τα γιδοπρόβατα της Μονής. Λένε ότι οι τράγοι ήταν τόσο μεγάλοι που τους πετάλωναν. Είχε μελισσώνες και υπάρχει και σήμερα η τοποθεσία Μελισσομάνδρι. Είχε και ένα μεγάλο αμπέλι από το οποίο πριν από λίγα χρόνια σώζονταν κλήματα στη θέση Παππού Αμπέλι. Έτσι το μοναστήρι απόχτησε τεράστια περιουσία και έφτασε να συντηρεί 70 καλόγερους και εκατοντάδες εργάτες, φύλακες, βοσκούς και υπαλλήλους.

περισσότερα: http://www.visit-olympos.gr/i-m-τριών-ιεραρχών/ιερά-μονή-αγίου-δημητρίου-βαλέτσικο/

Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Κανάλων Καρυάς

monhkanalwnΊδρυση και Ιστορία

Η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή των Κανάλων ή του Γενεθλίου της Θεοτόκου βρίσκεται ανατολικά της Καρυάς Ολύμπου και σε απόσταση 8 χιλιoμέτρων από τον οικισμό, παραπλεύρως του οδικού άξονα Καρυάς – Λεπτοκαρυάς και σε ύψος 820 μέτρα. Η Μονή των Κανάλων ή του Γενεθλίου της Θεοτόκου βρίσκεται στην είσοδο του στενού μέσω του οποίου κατέρχεται από την πεδιάδα της Καρυάς στην Πιερία ο μικρός ποταμός Σύς ή Ζηλιάνα. Η ονομασία της μονής ως «Κανάλων» οφείλεται στο φυσικό περιββάλον. Κοντά στη Μονή πήγαζαν 4 χείμαρροι (κανάλια) οι οποίοι σχημάτιζαν το μικρό ποταμό

περισσότερα :http://www.visit-olympos.gr/i-m-τριών-ιεραρχών/iερά-σταυροπηγιακή-μονή-των-κανάλων-κα/

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού

sparmouΤοποθεσία και Ίδρυση της Μονής

Η ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του όρους Ολύμπου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη θέση που είναι γνωστή με το όνομα «Σκαμνιώτικες Μαγούλες». Η Ιερά Μονή απέχει 28 χλμ. από την Ελασσόνα. Η χρονολογία ίδρυσής της τοποθετείται στα μέσα 16ου (εποχή πρώιμης τουρκοκρατίας), σύμφωνα με την επιγραφή του καθολικού της Μονής που αναφέρει την ανακαίνισή του το 1633 και του βιβλίου της προθέσεως που επιβεβαιώνει ότι η Μονή λειτουργούσε το 1602.

περισσότερα: http://www.visit-olympos.gr/i-m-τριών-ιεραρχών/ιερά-μονή-αγίας-τριάδος-σπαρμού/