Μνημείο Μελούνας: Μνημείο συμφιλίωσης και εθνικής ομοψυχίας

Share

melounafwtoΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο Δήμος Ελασσόνας ανταποκρινόμενος στο κοινό αίσθημα των πολιτών ολόκληρης της περιοχής Ελασσόνας θεμελίωσε το Μνημείο των πεσόντων στην Μελούνα με την ευκαιρία του περσινού εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό.

Μνημείο συμφιλίωσης και εθνικής ομοψυχίας. Μνημείο που σηματοδοτεί την απαρχή των νικηφόρων πολέμων για την απελευθέρωση ελληνικών εδαφών.

Από τα Ιερά Χώματα της Μελούνας ξεκίνησε η πρώτη μάχη των Βαλκανικών Πολέμων και η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού.

Ακολούθησε η απελευθέρωση πρώτα της Τσαριτσάνης, η Μάχη της Ελασσόνας, στις 6 του Οκτώβρη του 1912, η Μάχη του Σαρανταπόρου 9 και 10 Οκτωβρίου 1912 και η χρυσή εποποιία συνεχίστηκε με την απελευθέρωση των εδαφών της Βόρειας Ελλάδας, που οδήγησε στο διπλασιασμό των συνόρων της χώρας.

Το Μνημείο της Μελούνας αναφέρεται σε όλους αυτούς τους αγώνες, σε όλες αυτές τις μάχες που ξεκίνησαν από τη Μελούνα και εξαπλώθηκαν απ' άκρη σ' άκρη στα εδάφη της περιοχής Ελασσόνας, (πρώην Επαρχία Ελασσόνας ) και σημερινός – Καλλικρατικός – Δήμος Ελασσόνας.

Το αναγραφόμενο κείμενο «ΕΛΑΣΣΟΝΑ 1912–2012 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στο Μνημείο σαφώς και αναφέρεται στους αγώνες του λαού ολόκληρης της περιοχής, ολόκληρου του σημερινού Δήμου Ελασσόνας και όχι στους αγώνες ξεχωριστά της Τσαριτσάνης, του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, του Σαρανταπόρου και των υπολοίπων περιοχών.

Αυθαίρετα ορισμένοι κάτοικοι της Τσαριτσάνης τοποθέτησαν δική τους πινακίδα δίπλα στο Μνημείο θέλοντας να πυροδοτήσουν ένταση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Με τη λογική αυτή, ορισμένων περισσότερο θερμόαιμων συμπολιτών μας, θα έπρεπε να στήσουν και άλλοι κάτοικοι δικές τους ταμπέλες δίπλα στο Μνημείο για να μην θεωρηθούν λιγότερο πατριώτες.

Ο Δήμος Ελασσόνας, όπως οφείλει κάθε θεσμικός παράγοντας, είναι εδώ για να ενώνει, να συμφιλιώνει και όχι να διχάζει και να ξεχωρίζει περιοχές και τοποθεσίες. Πόσο μάλλον όταν γίνεται λόγος για αναγραφή σε ιστορικό Μνημείο μιας ολόκληρης περιοχής.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο εορτασμός και οι εκδηλώσεις μνήμης στην Τσαριτσάνη καθιερώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Ποτέ στο παρελθόν δεν γίνονταν εκδηλώσεις μνήμης στην Τσαριτσάνη για την επέτειο της απελευθέρωσης. Και ειδικά φέτος για πρώτη φορά ο Δήμος μας πραγματοποίησε Λειτουργία και Μνημόσυνο στην Τσαριτσάνη για την υποδοχή του Ελληνικού Στρατού από τον τότε Μητροπολίτη Νεόφυτο.

Τα Μνημεία αποτελούν αφετηρίες στοχασμού και περισυλλογής.

Αφορμή για τους μεγαλύτερους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και για τους νεότερους να μάθουν την ιστορία του τόπου τους.

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους πριν από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου καλεί ο Δήμος Ελασσόνας τους αρδευτές που οφείλουν και θα κληθούν μέσα στις επόμενε [ ... ]

article thumbnail

Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 19:00, Αίθουσα ΚΔΒΜ Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

article thumbnail

Πρόσκληση σε νέους και νέους να εγγραφούν στο μητρώο νέων για τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων απηύθυναν σήμερα με συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε  [ ... ]

article thumbnail

Τη νέα Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας εξέλεξε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, η οποία αποτελείται από δραστήριες γυναίκε [ ... ]

article thumbnail

Τη σύμβαση του εμβληματικού έργου «Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) του Δήμου Ελασσόνας» υπέγραψαν  [ ... ]