Αναβαθμίζεται το ιστορικό κέντρο Λιβαδίου με έργο προϋπολογισμού 562.000 ευρώ

Share

livadi0910

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος η αίτηση χρηματοδότησης που υπέβαλε ο Δήμος Ελασσόνας για το έργο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της κοινότητας Λιβαδίου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου που επιχορηγεί τον Δήμο με το ποσό των 337.200,00 ευρώ. Η μελέτη του έργου με τίτλο «Ανάπλαση – ενοποίηση χώρων ενδιαφέροντος του ιστορικού οικισμού Λιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας» εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελασσόνας και είναι προϋπολογισμού 562.000,00 ευρώ.

Η πρόταση υποβλήθηκε από το Δήμο Ελασσόνας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2019-2020» του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο για το ποσό των 337.200,00 ευρώ, ενώ ο Δήμος θα καλύψει από ίδιους πόρους το επιπλέον ποσό που θα προκύψει μετά από ανοιχτό διαγωνισμό.

Το Λιβάδι αποτελεί έναν παραδοσιακό ορεινό οικισμό σε υψόμετρο 1.250 μ. O κεντρικός οδικός άξονας, μετά από αρκετές επιστρώσεις νέων υλικών (χώμα, τσιμέντο και άσφαλτος), σήμερα δίνει την εικόνα ενός αυτοκινητοδρόμου που αποτρέπει όποια εντύπωση παραδοσιακής αισθητικής θα μπορούσε κανείς να αποκομίσει.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Προγραμματισμού κ. Δ. Καρανίκας τόνισε: «Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση του χαρακτήρα του οικισμού μέσω της αναμόρφωσης της εικόνας της κεντρικής οδικής αρτηρίας του Λιβαδίου, η οποία έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση από τη χρήση του αυτοκινήτου, τις συνθήκες στάθμευσης και την αισθητικά υποδεέστερη ασφαλτόστρωση, η οποία σήμερα παρουσιάζει βλάβες και κακοτεχνίες. Προτείνεται η δημιουργία οδού ήπιας κυκλοφορίας από το σημείο ονόματι «Πεντάστρατο» έως την είσοδο του δημοτικού κτιρίου που στεγάζει τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου. Η εν λόγω περιοχή παρέμβασης έχει έκταση περίπου 2.200 μ2».

Σχολιάζοντας την έγκριση της μελέτης ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του Λιβαδίου αποτελεί ένα μεγάλο έργο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας. Το Λιβάδι αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προορισμό για τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς συνδυάζει την ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά με την αγροκτηνοτροφική παράδοση και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Ο κεντρικός δρόμος του Λιβαδίου θα ανακατασκευαστεί και θα αποτελεί κόσμημα για το όμορφο Λιβάδι του Ολύμπου».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο «Ανάπλαση – ενοποίηση χώρων ενδιαφέροντος του ιστορικού οικισμού Λιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας» περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:

 Αποξήλωση της υφιστάμενης ασφαλτόστρωσης και των παλαιότερων στρώσεων τσιμέντου.

 Γενικές εκσκαφές βάθους επιπλέον των καθαιρέσεων περίπου 20 cm.

 Επίχωση με υλικά οδοστρωσίας, βάση 10 cm και υπόβαση 10 cm με την απαραίτητη συμπύκνωση αυτών.

 Τοποθέτηση μεταλλικού δομικού πλεγματος

 Επίστρωση με φυσικούς λίθους (Ευπαλίου Φωκίδας) ενδεικτικών διαστάσεων 30cmx20cm ή 30cmx30cm, ίσως και κάποιες μικρότερου μεγέθους, πάχους 15-20cm κολυμβητούς σε κονίαμα.

 Επίσης, θα τοποθετηθεί αγωγός πολυαιθυλενίου Φ200 κατά μήκος του οδικού άξονα παρέμβασης, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιδιόρθωση μελλοντικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και θα κατασκευαστούν φρεάτια ελέγχου ανά 20m περίπου.

 Έχουν σχεδιαστεί, επίσης να τοποθετηθούν, μοτίβα τα οποία προσομοιάζουν στο "αποκλειστικό", τοπικό και χαρακτηριστικό, παραδοσιακό Λιβαδιώτικο χαλί με ρομβοειδή γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα σχήματα και χαρακτηριστικά χρώματα. Η αποτύπωση αυτών των μοτίβων εντός της λιθόστρωσης, στην αρχή και στο τέλος της, θα δώσει ένα επιπλέον χαρακτήρα και θα αναδείξει την ταυτότητα και την παράδοση του οικισμού. Το μοτίβο αυτό θα κατασκευαστεί από εναλλαγή διαφορετικών ειδών και διαφορετικού χρώματος πέτρας.

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους πριν από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου καλεί ο Δήμος Ελασσόνας τους αρδευτές που οφείλουν και θα κληθούν μέσα στις επόμενε [ ... ]

article thumbnail

Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 19:00, Αίθουσα ΚΔΒΜ Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

article thumbnail

Πρόσκληση σε νέους και νέους να εγγραφούν στο μητρώο νέων για τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων απηύθυναν σήμερα με συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε  [ ... ]

article thumbnail

Τη νέα Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας εξέλεξε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, η οποία αποτελείται από δραστήριες γυναίκε [ ... ]

article thumbnail

Τη σύμβαση του εμβληματικού έργου «Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) του Δήμου Ελασσόνας» υπέγραψαν  [ ... ]