Δήμος Ελασσόνας: «Αναδεικνύουμε την Πολιτιστική και Ιστορική κληρονομιά του τόπου μας»

Share

1osynedriotopikisistorias

1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας ~ 11/12 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Δήμος Ελασσόνας διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Ελασσόνας, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον Όμιλο Φίλων Θεσσαλονίκης Ιστορίας.

Το διήμερο Συνέδριο εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και είναι αφιερωμένο στην εμβληματική επέτειο, με πρωτότυπες εισηγήσεις για τα προεπαναστατικά κινήματα της περιοχής που συνέβαλαν στην εδραίωση της Επανάστασης του 1821, όπως επίσης και σε θέματα που σχετίζονται με την παρουσίαση νέων ιστορικών στοιχείων για οικισμούς, μοναστήρια και μνημεία, καθώς και με την παρουσίαση στοιχείων σχετικά με το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, τα έθιμα κλπ.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου ο δήμαρχος Ελασσόνας δήλωσε τα εξής: «Είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας που κάναμε για να αναδείξουμε την ιστορία αυτού του τόπου, μια ιστορία που πολλές φορές η σημασία της ξεπερνά τα όρια του Δήμου και τον μικρόκοσμο των χωριών μας. Στα χρόνια της θητείας μας επιλέξαμε να δώσουμε βάρος στην τοπική ιστορία, την τεκμηρίωσή και την ανάδειξή της. Γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση της τοπικής ιστορίας εκτός των άλλων μας βοηθά να μάθουμε καλύτερα τον τόπο μας, να τον γνωρίσουμε, να τον εκτιμήσουμε, να τον αγαπήσουμε και να νοιαστούμε περισσότερο γι' αυτόν. Θέλω να πιστεύω ότι το συνέδριο της τοπικής ιστορίας θα καθιερωθεί ως θεσμός και θέλω να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου που όλο αυτό το διάστημα προετοίμασαν πολύ καλά τα θέματα του, καθώς και όλους όσους θα μας παρουσιάσουν το έργο και την έρευνα τους».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν ομιλίες για τέσσερις επιφανείς αγωνιστές του 1821 όπως ο Γεωργάκης Ολύμπιος (1772-1821), ο Νικοτσάρας (1770-1807), ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων (1780-1857), ο Χριστόφορος Περραιβός (1773-1863), καθώς αναφορά θα γίνει για τον Τσαριτσανιώτη Επίσκοπο Παΐσιο (18ος αιώνας) και τη δράση του Ελασσονίτη Νικοτσάρα ( κλεφταρματολού του Ολύμπου ) στην περιοχή του Παγγαίου όρους, της Σέρρες και την Καβάλα αλλά και τη συμβολή του στην ελευθέρωση του Πράβι (Ελευθερούπολη).

Θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ για την Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και αναφορές σε έγγραφα της ( κώδικας 221) καθώς και για κειμήλια της.

Ομιλητές κατά την διεξαγωγή του συνεδρίου θα παρουσιάσουν στοιχεία για την περιοχή της Κοιλάδας του Τιταρησίου (Ποταμιά) κατά την αρχαιότητα και την ταύτιση των πόλεών της, θα παρουσιαστούν οι νερόμυλοι στο δήμο Ελασσόνας, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και θα γίνει αναφορά για τους Ναούς Αγ. Τριάδας Γιαννωτών και Γερανείων, ιδιαίτερα θρησκευτικά μνημεία του τόπου.

Τέλος θα γίνει παρουσίαση στοιχείων τόσο για την εκπαίδευση στην Τσαριτσάνη (μελέτη 9 εγγράφων κατά την περίοδο 1883-1901), όπως επίσης αναφορές για τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία της Ελασσόνας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου, αναφορές σε τραγούδια του θέρου, ήθη και έθιμα του τόπου.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους:

Καρανίκας Δημήτριος (Αντιδήμαρχος Ελασσόνας)

Παπαναστασούλη Γραμμάτω (Αρχαιολόγος)

Ράπτου Ευαγγελία ( PhD Κοινωνικής Λαογραφίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Παν. Αιγαίου)

Σπανός Κώστας (Εκδότης Θεσσαλικού Ημερολογίου)

Τσακνάκης Ευάγγελος ( MA-Ελληνικός Πολιτισμός, MSc-Πολιτική Υγείας).

Το συνέδριο θα είναι σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου για το κοινό, με ελεύθερη και δωρεάν συμμετοχή.

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους πριν από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου καλεί ο Δήμος Ελασσόνας τους αρδευτές που οφείλουν και θα κληθούν μέσα στις επόμενε [ ... ]

article thumbnail

Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 19:00, Αίθουσα ΚΔΒΜ Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

article thumbnail

Πρόσκληση σε νέους και νέους να εγγραφούν στο μητρώο νέων για τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων απηύθυναν σήμερα με συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε  [ ... ]

article thumbnail

Τη νέα Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας εξέλεξε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, η οποία αποτελείται από δραστήριες γυναίκε [ ... ]

article thumbnail

Τη σύμβαση του εμβληματικού έργου «Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) του Δήμου Ελασσόνας» υπέγραψαν  [ ... ]