Διαμαρτυρία του Δημάρχου Ελασσόνας για την κατάργηση λυκειακών τμημάτων στην ιστορική Οικονόμειο Σχολή Τσαριτσάνης

Share

 

 

dimarxosgatsas

Διαμαρτυρία του Δημάρχου Ελασσόνας για την κατάργηση λυκειακών τμημάτων στην ιστορική Οικονόμειο Σχολή Τσαριτσάνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

7/9/2021

Διαμαρτυρία του Δημάρχου Ελασσόνας για την κατάργηση λυκειακών τμημάτων στην ιστορική Οικονόμειο Σχολή Τσαριτσάνης

Τη διαμαρτυρία του Δήμου Ελασσόνας και σύσσωμης της κοινής γνώμης εκφράζει με επιστολή του προς την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας κ. Ζ. Μακρή ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, τονίζοντας ότι αποτελεί πάνδημο αίτημα των κατοίκων του Δήμου να διατηρηθεί στο ακέραιο η λειτουργία της ιστορικής «Οικονομείου Σχολής» στην Τσαριτσάνη.

Η επιστολή του Δημάρχου Ελασσόνας αναφέρει αναλυτικά: «Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ, Με αφορμή την υπ' αρ. 106077/Δ2/1-9-2021 απόφασή σας για «κατά παρέκκληση έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχολ. Έτος 2021-2022», στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Γ' Λυκείου Τσαριτσάνης, θέλουμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας και να σας καλέσουμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ώστε να εντάξετε τα τμήματα της Γ' Λυκείου Τσαριτσάνης σε αυτή. Σας αποστέλλουμε συνημμένα το υπόμνημα του Τοπικού Συμβουλίου Τσαριτσάνης στο οποίο εκφράζονται οι λόγοι της ανάγκης τροποποίησης της απόφασής σας, εκφράζοντας το πάνδημο αίτημα των κατοίκων να διατηρηθεί στο ακέραιο η λειτουργία της ιστορικής «Οικονομείου Σχολής» στην Τσαριτσάνη».

Το υπόμνημα του τοπικού συμβουλίου αναφέρει αναλυτικά:

Με την με αριθ. 106077/Δ2 της 01-09-2021 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την «κατά παρέκκλιση έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού» των Γενικών Λυκείων, δεν εγκρίθηκαν για την νέα σχολική περίοδο 2021- 2022 τα ολιγομελή τμήματα των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών- Θετικών/Υγείας και Πληροφορικής- Οικονομίας της Γ' τάξης των Λυκειακών Τάξεων Τσαριτσάνης, η οποία και με βάση την απόφαση αυτή κλείνει.

Επιπρόσθετα δεν εγκρίνεται ένα τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών που έχουν επιλέξει 2 μαθητές της Β τάξης με αποτέλεσμα ουσιαστικά να διασπάται η τάξη και να κινδυνεύει και αυτή με κλείσιμο.

Συνέπειες της παραπάνω πολιτικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, είναι εκτός από τη μη λειτουργία της Γ' Λυκείου και της μεταφοράς των μαθητών στο Λύκειο Ελασσόνας, η περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου και ο κίνδυνος οριστικού κλεισίματός του.

Συγκεκριμένα, στο Λύκειο Τσαριτσάνης φοιτούν σήμερα 15 μαθητές στην Α' Λυκείου, 9 μαθητές στη Β' Λυκείου και 6 μαθητές στη Γ' Λυκείου, ενώ στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Οικονομείου Σχολής στεγάζεται και το Γυμνάσιο Τσαριτσάνης, στο οποίο φοιτούν συνολικά 42 μαθητές.

Η αιτιολογία στην οποία στηρίζεται η συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι ο αριθμός των μαθητών στις συγκεκριμένες ομάδες προσανατολισμού είναι μικρός, πλην όμως στο παρελθόν έχουν λειτουργήσει και τμήματα με λιγότερους μαθητές. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν μία δυναμική και με αυξητικές τάσεις τα επόμενα χρόνια.

Η έκδοση της απόφασης αυτής του Υπουργείου λίγες ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και το γεγονός ότι αφορά τους μαθητές της Γ' τάξης αλλά και της Β', συνεπάγεται ολοκληρωτική ανατροπή των σχεδιασμών των οικογενειών των μαθητών και των ίδιων των παιδιών που αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.

Η απόφαση του Υπουργείου όχι μόνο δεν λύνει, αλλά δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, καθώς λόγω της πανδημίας του «Covid -19» και των μέτρων για την προστασία των μαθητών, δε θα πρέπει να επιβαρύνονται οι σχολικές μονάδες με επιπλέον αριθμό μαθητών, και που μάλιστα θα αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται είτε με το λεωφορείο, με όποιους κινδύνους ελλοχεύει αυτό για την υγεία τους, αλλά και την υγεία των οικογενειών τους, είτε με ταξί επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το κλείσιμο του Λυκείου της Τσαριτσάνης θα φέρει μαρασμό και θα πλήξει την κοινωνική ζωή του τόπου, στην οποία η νεολαία πρωτοστατεί. Ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου και μεταφορά του στην Ελασσόνα, θα έχει σαν άμεση συνέπεια την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, υπεράριθμα τμήματα, αύξηση της απόστασης μετακίνησης των μαθητών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ακόμη, ιστορικοί λόγοι επιβάλλουν όχι την υποβάθμιση και κατάργηση αλλά την ενίσχυση του σχολείου, καθώς στον τόπο αυτό ιδρύθηκε ένα από τα πρώτα σχολεία στο Θεσσαλικό χώρο, το έτος 1670. Εδώ δίδαξαν μεγάλες μορφές των γραμμάτων, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, Ο Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο Μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ' Οικονόμων και άλλοι.

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Τσαριτσάνης στεγάζονται στην περίφημη «Οικονόμειο Σχολή», η οποία διαθέτει άριστη κτιριακή υποδομή. Διαθέτει αίθουσα πληροφορικής, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Μάλιστα, η Οικονόμειος Σχολή Τσαριτσάνης από τις 8 Μαρτίου 2020 είναι επισήμως προς ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Το δυναμικό του σχολείου, οι επιτυχίες των μαθητών, αλλά και το γεγονός ότι η κωμόπολη της Τσαριτσάνης έχει έντονη δραστηριότητα, σε όλα τα επίπεδα, αναπτύσσεται συνεχώς και διατηρεί τον πληθυσμό της, συνηγορούν στους λόγους για τους οποίους η απόφαση του Υπουργείου θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς κάθε κατεύθυνση και απαιτούμε την επανεκτίμηση και την αναθεώρηση της απόφασης.

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού, να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας και να πάρουν θέση.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσαριτσάνης - Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δ.Ε. Τσαριτσάνης του Δήμου Ελασσόνας - Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Οικονομείου Σχολής Τσαριτσάνης

 

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ 5 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ (ΓΑΛΑ, ΚΡΕΑΣ, ΚΡΑΣΙ, ΜΕΛΙ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ)»

article thumbnail

Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Δήμο Ελασσόνας, ένα έργο προϋπολογισμού 134.600,00 ευρώ και αφορά σε ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετ [ ... ]

article thumbnail

Καθαρισμός οικοπεδικών εκτάσεων και λοιπών ακάλυπτων χώρων

article thumbnail

Με εκπροσώπους των γονέων μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ελασσόνας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, προκειμένου να συζητήσου [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, τιμά τους ήρωες και τους πολεμιστές της επανάστασης με δοξολογία στο Μητροπο [ ... ]