Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γυμνάσιο-Λύκειο Βερδικούσιας

Share

verdikgymnasio

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ 201.500 €

Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2017-2020 εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας το έργο «Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στο Γυμνάσιο – Λύκειο Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας» προϋπολογισμού 201.500 ευρώ.

Η πρόταση του Δήμου Ελασσόνας εγκρίθηκε μαζί με ακόμη 28 δημόσια κτίρια τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Με τη χρηματοδότηση αυτή ο Δήμος Ελασσόνας θα προχωρήσει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου-Λυκείου Βερδικούσιας, που συνδέονται με την τυπική χρήση του κτιρίου και αφορούν στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, φωτισμό κλπ, ώστε να καταστεί σύγχρονο και λειτουργικό, με μικρότερη ενεργειακή επιβάρυνση και μικρότερο κόστος λειτουργίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα: «Αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, μειώνουμε τους ρύπους, περιορίζουμε την κατανάλωση ενέργειας. Τα «πράσινα» κτίρια είναι έργα ουσίας, με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε με την ευκαιρία της ένταξης του έργου στη Βερδικούσια: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, καθώς η πρόσκληση της Περιφέρειας βγήκε πολύ νωρίτερα από το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ που αναμέναμε. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με δεκάδες προσκλήσεις, που εκτός από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξοικονομούν πόρους για τις δημόσιες και δημοτικές αρχές. Το Γυμνάσιο-Λύκειο Βερδικούσιας είναι σήμερα έναν εξαιρετικά ενεργοβόρο κτίριο με μεγάλες απώλειες ενέργειας λόγω των παλαιών συστημάτων θέρμανσης και θερμομόνωσης. Με την ενεργειακή αναβάθμιση εξασφαλίζεται ένα άνετο θερμικό περιβάλλον εργασίας για τη σχολική κοινότητα, με το μικρότερο δυνατό κόστος για το δήμο».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Γυμνασίου - Λυκείου της Τ. Κ. Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας. Πρόκειται για υφιστάμενο κτίριο, Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, το οποίο αναμένεται να αναβαθμισθεί σε Κατηγορία Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις :

1. Θερμομόνωση κελύφους (τοίχοι, πλάκα οροφής 1ου ορόφου υπό στέγη ξύλινη κεραμοσκεπή)

2. Αντικατάσταση κουφωμάτων κτιρίου

3. Αποξήλωση των παλαιών λεβήτων πετρελαίου, του κτιρίου (Γυμνασίου-Λυκείου) και εγκατάσταση νέων χυτοσίδηρων λεβήτων πετρελαίου, χαμηλών θερμοκρασιών, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και αυτοματισμό.

5. Αντικατάσταση των κυκλοφορητών, με νέους υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με inverter.

6. Αντικατάσταση του παλαιού συστήματος αντιστάθμισης εξωτερικής θερμοκρασίας με νέο, με τρίοδη ηλεκτροβάνα ανάμιξης, σύγχρονο ελεγκτή λειτουργίας και νέα αισθητήρια θερμοκρασίας.

7. Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων σε κάθε θερμαντικό σώμα, για τοπικό έλεγχο της θερμοκρασίας και αποφυγή του φαινομένου υπερθέρμανσης.

8. Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων στις αίθουσες και τους λοιπούς χώρους του σχολείου, με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, κατάλληλου σχεδιασμού για χαμηλή θάμβωση.

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου Ελασσόνας αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όλους τους κατοίκους από το Κέντρο Κο [ ... ]

article thumbnail

Συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ξεκίνησε ο Δήμος Ελασσόνας μέσω του ΚΕΠ Υγείας και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Ιω. Καριπίδη. Η κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ θα βρίσκεται σ [ ... ]

article thumbnail

Συνάντηση με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας Αγάπιο Χαρακόπουλο είχε σήμερα ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας.

article thumbnail

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ελασσόνας σε συνεργασία με κλιμάκιο του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην κοινότητα Βερδικούσιας προκειμένου να ενημερωθού [ ... ]

article thumbnail

Αυτοψία στο πεδίο των εργασιών του νέου έργου αντικατάστασης ολοκλήρου του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Ελασσόνας, το οποίο ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, πραγματ [ ... ]