Παρουσίαση της μελέτης για τον σεισμό της 3ης Μαρτίου Συνεργασία Δήμου Ελασσόνας και Πανεπιστημίου Πατρών

Share

meletiseismou4

Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον το περασμένο Σάββατο 26 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας που χρηματοδότησε ο Δήμος Ελασσόνας για το ρήγμα Βλαχογιαννίου έπειτα από το σεισμό της 3ης Μαρτίου.

Η παρουσίαση έγινε από τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννη Κουκουβέλα, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του καθηγητή κ. Κ. Νικολακόπουλο, παρουσίασαν τα ευρήματα έπειτα από εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή, οι οποίες έγιναν με την αρωγή του δήμου και περιέλαβαν γενικές και ειδικές μελέτες.

Με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Πατρών ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα συμπεράσματα της ακαδημαϊκής μελέτης που μας παρουσιάστηκαν σήμερα μετά από τόσους μήνες έρευνας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κουκουβέλα και τους συνεργάτες του, οι οποίοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συλλεγούν όλα εκείνα τα πολύ σημαντικά ευρήματα για την ιστορικότητα του ρήγματος και τη γεωλογία της περιοχής Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, καθώς ένας τέτοιος σεισμός από το ίδιο ρήγμα γίνεται κάθε 2000 χρόνια. Παραμένουμε στη διάθεση των σεισμολόγων και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε μια «Γεωλογική συλλογή» στην κοινότητα Βλαχογιανννίου. Μια πρόταση των επιστημόνων, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας αλλά και πολιτών του νομού και των όμορων δήμων».

Τον συντονισμό της παρουσίασης της μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών είχε η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου κ. Κατερίνα Ρόκκου, ενώ κατά την παρουσίαση το παρών έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστ. Μπίλλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κ. Κορακίδης και ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ κ. Σωτήρης Νταφόπουλος, ο Αν. Διοικητής Α.Τ. Ελασσόνας κ. Δημ. Αρσένης, ο Διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ αντιπύραρχος Χρήστος Ζουναλής, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Καρανίκας, Δραγατσίκης, Πασχόπουλος, Κατσιούρας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθ. Ζιώγας, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Κων. Χρυσοβέργης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Νίκος Ζέρβας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και πολίτες.

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την έρευνα του ρήγματος, σύμφωνα με τον κ. Κουκουβέλα, είναι τα ακόλουθα:

• Οι σεισμοί της 3ης και της 4ης Μαρτίου του 2021 έγιναν σε ρήγματα για τα οποία δεν υπήρχαν ενδείξεις κατά την πρόσφατη περίοδο ότι είχαν ανάλογη δυναμική. Επιπλέον το ρήγμα ή τα ρήγματα πάνω στα οποία εκδηλώθηκε η σεισμική δραστηριότητα δεν ήταν γνωστά. Οι διάφορες εργασίες σχετικά με αυτό το ερώτημα δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα.

• Τρία ρήγματα στην περιοχή εργασίας που έδειξαν άμεση συσχέτιση με τον σεισμό ήταν τα ρήγματα Βλαχογιάννι, Μεσοχώρι και Δαμασούλι. Οι μετρήσεις και οι παρατηρήσεις αυτές έδειξαν ότι την μεγαλύτερη μετατόπιση είχε το ρήγμα Μεσοχώρι.

• Σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στην περιοχή της κοίτης του ποταμού Τιταρήσιου που περικλείεται από τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννι και Αμούρι, Πραιτωρίου. Οι ρευστοποιήσεις αυτές δεν επηρέασαν σημαντικά τεχνικά έργα παρά μόνο σε σημεία αρδευτικά κανάλια. Οι κατολισθήσεις στην περιοχή ήταν περιορισμένες.

• Οι δειγματοληψίες και η χρονολόγηση στις παλαιοσεισμολογικές τομές έδειξαν τον χρόνο επανάληψης, αλλά και τη μέγιστη μετατόπιση που γίνεται σε παλαιούς σεισμούς στην περιοχή.

• Την ολίσθηση που συμβαίνει σε κάθε σεισμό. Οι έρευνες στην περιοχή έδειξαν ότι η ολίσθηση σε κάθε σεισμό είναι της τάξης των 20 εκατοστών.

• Ο ρυθμός ολίσθησης του ρήγματος στο σύνολο του. Ο ρυθμός ολίσθησης του ρήγματος είναι της τάξης του 0.1 χιλιοστού / έτος.

• Ο υπολογισμός του χρόνου επανάληψης μεγάλων σεισμικών γεγονότων που προέρχονται από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγαλύτερος από 2.000 χρόνια.

• Ο χρόνος που είχε παρέλθει από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό έχει εκτιμηθεί σε περίπου 2.300 χρόνια πριν από σήμερα. Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την περιοχή για την εκδήλωση σεισμών μεγαλύτερων του 5,5 Ρίχτερ στο άμεσο μέλλον.

meletiseismou1

meletiseismou2

meletiseismou3

meletiseismou5

meletiseismou6

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή της 8ης Ανάβασης Ελασσόνας που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάβασης, το οποίο θα διεξαχθεί αυτό το Σαββ [ ... ]

article thumbnail

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας η ενημέρωση και ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος μετρήσεων γλυκόζης, αρ [ ... ]

article thumbnail

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ στην Αθήνα συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Θαν. Καλια [ ... ]

article thumbnail

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία, πραγματοποίησε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημ [ ... ]

article thumbnail

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ