Πλήθος κόσμου και επισήμων στην Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα

giortifetas20229

Ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευή 23/09/2022 στην Ελασσόνα η Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία» παρουσία πλήθους κόσμου και προσκεκλημένων, μεταξύ τον οποίον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της γιορτής και μίλησε για τη φέτα και τα ΠΟΠ προϊόντα.

Χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών. Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας υποδέχτηκε τους επισκέπτες της έκθεσης και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.

Χαιρετισμό απεύθυνε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που συνεχίζεται σήμερα και αύριο περιλαμβάνει ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια, ενώ θα υπάρχει πλούσιο γαστρονομικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα όλες τις μέρες.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το συνέδριο στην «Αίθουσα Φαρμάκη» με καταξιωμένους ομιλητές στις εξής ενότητες:

• Ενημερώσου, ανάπτυξε την επιχείρηση σου

• Νέα ΚΑΠ 2023-2027 – Τα σχέδια βελτίωσης ως αναπτυξιακό εργαλείο της ελληνικής κτηνοτροφίας

• Η διασφάλιση και ο έλεγχος των Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε προϊόντων

• Η ανάπτυξη συνεργασιών στην παραγωγή και εξαγωγή της φέτας

Στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας θα υπάρχει ένα ξεχωριστό ταξίδι σ' έναν από τους πλέον επιθυμητούς προορισμούς, την υψηλή ποιότητα γεύσης από τον σεφ Νικόλα Σακελλαρίου και τον Σύλλογο Γυναικών Τσαριτσάνης, ενώ το βράδυ στην Πλατεία Λαού θα υπάρχουν εκδηλώσεις χορού και η συναυλία με την εντυπωσιακή παρουσία της Κατερίνας Στικούδη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Γιορτής

«Φέτα και Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022»

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022

«Ας μάθουμε να δίνουμε αναπνοές»

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Μαθήματα Βασικής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (μαλάξεις, "φιλί της ζωής" για αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής ή πνιγμού στη θάλασσα ή από ξένο σώμα), στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας.

Τα μαθήματα θα παραδοθούν από το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας

1η Συνεδρία

Αίθουσα Φαρμάκη

Τις συνεδρίες συντονίζει η δημοσιογράφος Ελευθερία Τζανακούλη

Ενημερώσου, ανάπτυξε την επιχείρηση σου

Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πυλώνας της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών – κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων θα ενισχυθεί με προγράμματα που είναι σε εξέλιξη δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους και υφιστάμενους αγρότες – κτηνοτρόφους να ενημερωθούν για αυτά και να τα χρησιμοποιήσουν , περνώντας από το επίπεδο της απλής διαχείρισης και παραγωγής, στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας.

Χαιρετισμοί:

• Νικόλαος Γάτσας, Δήμαρχος Ελασσόνας

• Επίσημοι εκπρόσωποι Φορέων Συνδιοργάνωσης

Εισηγήσεις:

• Δημήτρης Παπαλέξης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας

«Η Επομένη Μέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με Όχημα το Νέο ΕΣΠΑ»

• Γεώργιος Ρουπακιάς Πρόεδρος ΣΘΕΒ

«Το Industry 4 – Πώς θα λειτουργήσει ως μοχλός ενίσχυσης της βιομηχανίας καλύπτοντας τις ανάγκες της κοινωνίας»

2η Συνεδρία

• Δημήτριος Σοφολόγης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων

• Δημήτριος Ντογκούλης Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας

• Δημήτριος Πίχλιβας Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Φαρσάλων και

Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ΠΕ Λάρισας

Ερωτήσεις 10' – Διάλειμμα 20'

3η Συνεδρία

12.30 – 14.00

Η διασφάλιση και ο έλεγχος των Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε προϊόντων

Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωριστεί ως Π.Ο.Π είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με την περιοχή στην οποία παρασκευάζονται αυτά τα προϊόντα. Η Π.Γ.Ε δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής κουζίνας και δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο γεύσεων και αρωμάτων που απαρτίζουν τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό. Η γαστρονομία ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς , με τη σωστή της επικοινωνία μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη μιας περιοχής ως γαστρονομικό προορισμό.

• Σπυρίδων Ντουντουνάκης Προϊστάμενος Δ/νσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, ΥΠΑΑΤ

• Δημήτρης Σταυρίδης Αναπληρωτής Προϊσταμένου Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

«Προώθηση ΠΟΠ-ΠΓΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας»

• Δρ. Ά. Ψωμάς, Μαρία-Αναστασία Καρατζιά, Μαρία Κλεισιάρη – Μπουζούκη

Ομαδική εισήγηση ερευνητών Ινστιτούτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

• Δρ. Θωμάς Παπανικολάου

Κτηνίατρος, Ελεγκτής

Προϊστάμενος Τμήματος Επιθεωρήσεων και Ελέγχων Θεσσαλίας – Φθιώτιδας – Ευρυτανίας

4η Συνεδρία

18.00 – 19.00

Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

Β2Β ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η ανάπτυξη συνεργασιών στην παραγωγή και εξαγωγή της φέτας, η εμπειρία στις επιτυχημένες εξαγωγές από το εξωτερικό και οι καλές πρακτικές, οι εξαγωγικές διαδικασίες, οι διεθνείς διακανονισμοί, και τέλος τις προϋποθέσεις συμμετοχής για τις διεθνείς εκθέσεις είναι θέματα τα οποία θα διευκολυνθούν.

• Απόστολος Μιχαλόπουλος Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Δ/ντής Β1, Δ/νσης Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας Υπουργείο Εξωτερικών

• Γεώργιος Παπαστεργιόπουλος Δ/ντης Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων ENTERPRISE GREECΕ

• Μαρία Ζησούλη Tourism Strategist & Consultant

«Πειραγμένες» συνταγές; Απρόσμενοι συνδυασμοί; – ΠΟΠ Μαγειρική

18.00 – 20.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Ο διάσημος ΣΕΦ κ. Νικόλας Σακελλαρίου και ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης υπόσχονται ένα ξεχωριστό ταξίδι σ' έναν από τους πλέον επιθυμητούς προορισμούς, την υψηλή ποιότητα γεύσης. Ο ΣΕΦ αφήνει για λίγο το λαμπερό πλατό του MEGA και έρχεται στην Ελασσόνα να ξεδιπλώσει στο γαστρονομικό του ταλέντο και να μας επανασυστήσει δυναμικά τη «Π.Ο.Π μαγειρική» με νόστιμα πιάτα από πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα. Με κύριο υλικό τη ΦΕΤΑ και μια επιλογή εκλεκτών τοπικών προϊόντων αλλά και τη γνώση, την εμπειρία, και τις εικόνες που φέρνουν από τις κουζίνες στις οποίες έχουν δώσει και δίνουν το παρών, ο σεφ και οι γυναίκες Τσαριτσάνης θα δημιουργήσουν ελληνικά και μεσογειακά μενού με παραδοσιακή αύρα.

Οι λιχουδιές θα είναι διαθέσιμες για δοκιμή από το κοινό.

Εκδηλώσεις χορού

20.15 – 21.00

Πλατεία Λαού

Ο Δημήτρης Γκιάτας και η ομάδα του έρχονται στην Πανελλήνια Γιορτή «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022»

Η σχολή χορού Real Dance στα 12 χρόνια λειτουργίας της έχει ανέβει στην κορυφή του Hip-Hop στην Ελλάδα, κατακτώντας κάθε χρόνο τις πρώτες θέσεις στους αντίστοιχους διαγωνισμούς! Κορυφαίο γεγονός ήταν η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Hip-Hop International στο Φοίνιξ της Αριζόνα τον Αύγουστο του 2017. Ενώ το 2022 με 3 αγωνιστικές ομάδες, κατάφερε και οι 3 να κερδίσουν το δικαίωμα εκπροσώπησης της χώρας μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό.

Στη Real Dance μπορείτε να διδαχθείτε, Pole Dance, Σύγχρονο, Latin, Salsa, Bachata, Oriental, Commercial, Dancehall, Break Dance, Popping, Locking, Aerial Hoop κ.ά.

Η σχολή χορού διαθέτει συνολικά 3 μεγάλες αίθουσες χορού, εκ των οποίων η μία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το Ρole dance! Η ομάδα της αποτελείται από δασκάλους καταρτισμένους στο είδος τους, οι οποίοι με πολύ αγάπη για αυτό που κάνουν σας περιμένουν να σας ξεναγήσουν στον κόσμο του χορού και της ελευθερίας της έκφρασης.

REAL DANCE23ης Οκτωβρίου 66-68 (Αγ. Κων/νος) 41223, Λάρισα

Συναυλία

21.00 – 23.00

Πλατεία Λαού

Η πιο δημοφιλής, εντυπωσιακή παρουσία της pop σκηνής θα μαγέψει το κοινό της Ελασσόνας. Η Κατερίνα Στικούδη θα τραγουδήσει και θα χορέψει με το μπαλέτο της, στην Πανελλήνια Γιορτή «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022».

Ένα εκρηκτικό show από pop, urban pop και dance hits υπόσχεται να μας αφήσει άφωνους.

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022

Σεμινάριο: Τα σωστά βήματα για μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα

Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

Γιώργος Παπαστεργιόπουλος

Δ/ντης Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων ENTERPRISE GREECE

• Δημιουργία – κατοχύρωση εμπορικών σημάτων.

• Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος (από πλευράς της marketing διάστασής του) δηλ. design, συσκευασία (περιέκτης, ετικέτα), πιστοποιήσεις.

• Σήμανση προϊόντων – barcode κ.λ.π.

• Δημιουργία επικοινωνιακών εργαλείων.

• Επιλογή ξένων αγορών και προσαρμογή των προϊόντων σε αυτές.

• Μεθοδολογία εξεύρεσης πελατών στις αγορές – στόχους.

• Δράσεις που απαιτούνται για την εξεύρεση πελατών.

• Αναφορά σε Διεθνείς Εκθέσεις (τρόπος επιλογής της κατάλληλης Έκθεσης και βήματα οργάνωσης).

• Αναφορά σε Β2Β συναντήσεις και τρόπος σωστής προετοιμασίας τους.

• Τρόπος συζήτησης με τους υποψήφιους πελάτες, θέματα κατάρτισης εμπορικών συμφωνιών.

• Τι περιλαμβάνει μια εμπορική συμφωνία.

• Τρόποι παράδοσης – χρήση Διεθνών εμπορικών όρων.

• Τρόποι πληρωμής – συνεργασία με τράπεζες.

• Ασφαλίσεις φορτίων – πελατών.

• Κοστολόγηση εξαγόμενου προϊόντος, θέματα Φ.Π.Α. εξαγωγών.

• Συνοδευτικά έγγραφα εξαγωγών κ.λ.π.

• Ιδιαιτερότητες – ειδικό καθεστώς εξαγωγών σε τρίτες χώρες σχετικά με έλεγχο και πιστοποίηση φορτίων (έκδοση ειδικών πιστοποιητικών κ.λ.π.)

• Χρήση κατάλληλων βάσεων δεδομένων για άντληση χρήσιμων στοιχείων. Αξιοποίηση των εμπορικών μας ακολούθων.

Η κουζίνα του Πόντου

11.00 – 14.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Οι ΣΕΦ Βασίλης Παναγούλης, Χρήστος Τασιόπουλος και ο Σύλλογος Ποντίων Ελασσόνας μας ταξιδεύουν, και μας ενώνουν με πειραματισμούς, επιρροές, τεχνοτροπίες. Όλα είναι μέρος ενός γευστικού διαλόγου, σ' ένα περιβάλλον όπου τον πρώτο λόγο έχει η Ποντιακή κουζίνα. Έχοντας σε πολλές συνταγές ως βασικά συστατικά γαλακτοκομικά προϊόντα τα ποντιακά μενού είναι φημισμένα εκπροσωπώντας έναν ολόκληρο πολιτισμό. Παράλληλα η διατροφολόγος κα Γεωργία Κατσογριδάκη θα αναλύσει τη διατροφική αξία της φέτας

Οι ΣΕΦ και ο Σύλλογος Ποντίων Ελασσόνας θα δημιουργήσουν ποντιακές λιχουδιές και θα είναι διαθέσιμες για δοκιμή από το κοινό.

________________________________________

Η Τέχνη συναντά την Γαστρονομία – Εικαστικό Εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους ζωγράφους

17.00 – 19.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Από τους ζωγράφους της λίθινης εποχής οι οποίοι εκτός από την απεικόνιση τροφής, χρησιμοποίησαν χυμούς λαχανικών και ζωικά λίπη και στα χρώματα και οι Αιγύπτιοι που σκάλιζαν εικόνες από τις γεωργικές καλλιέργειες και ψωμιά σε ιερογλυφικούς δίσκους και στήλες, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, ως την Αναγέννηση και τις μέρες μας η τροφή είναι ένα προσφιλές θέμα για την Τέχνη. Σαν η απεικόνιση της τροφής να αποτελεί ευχετική ή μεταφυσική πράξη.

Το Εργαστήριο ζωγραφικής της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας με την υπεύθυνη εικαστικό Εβίνα Βασδέκη, συμμετέχει στην Γιορτή "Φέτα και Γαστρονομία 2022", προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους ζωγράφους να ζωγραφίσουν ένα από τα πιο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή του ανθρώπου, την τροφή.

Παράδοση και χορός

19.00 – 20.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Η δημοτική κομπανία με τους Κώστα Δεδούση στο κλαρίνο, Αντώνη Βλαχογιώργο στο βιολί, Βασίλη Σαραντινό στα κρουστά και Κώστα Παπαδημητρίου στο λαούτο, προσφέρουν ένα χορταστικό δημοτικό γλέντι στην Κεντρική πλατεία της Ελασσόνας.

Χορευτές και χορεύτριες από συλλόγους του Δήμου Ελασσόνας θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς στο κέντρο της Ελασσόνας και στον εκθεσιακό χώρο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια λαχταριστή γεύση από την ελληνική παράδοση

• Σύλλογος γυναικών Κοκκινοπηλού Επαρχία Ελασσόνας

• Κοπατσαραίοι Ελασσόνας

• Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού