Ενισχύεται με προσωπικό και δράσεις το Κέντρο Κοινότητας Ελασσόνας

Share

communitycentreselassonalogo

Σημαντική ενίσχυση στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ελασσόνας παρέχεται με την παράταση του προγράμματος «Κέντρο Κοινότητας» έως τις 31-12-2023 και την επιπλέον στελέχωσή του με δύο εργαζόμενους ειδικότητας Κοινωνικής Διοίκησης και Παιδαγωγού Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η προκήρυξη των δύο θέσεων εργασίας στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας έχει ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου στην ενότητα των προκηρύξεων και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Την ικανοποίησή του για την παράταση του προγράμματος και την πρόσληψη δύο νέων εργαζόμενων εξέφρασε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Τα Κέντρα Κοινότητας έχουν ήδη εδραιωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας ως σημαντικές κοινωνικές δομές για την εξυπηρέτηση των ευάλωτων ομάδων, προσφέροντας συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση, εμψύχωση και υπηρεσίες υποδοχής αιτημάτων για επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις. Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας εργάζονται σήμερα μία κοινωνική λειτουργός και δύο ψυχολόγοι, ενώ σε λίγες μέρες θα υποδεχθούμε και τους δύο επιπλέον εργαζόμενους, προκειμένου να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τις κοινωνικές μας δράσεις. Με την ευκαιρία της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού, θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό για την έμφαση που δίνει στην κοινωνική προστασία και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των δήμων, όπως και την υπεύθυνη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου μας κ. Ευθαλία Γκόλτσιου και τους εργαζόμενους για την αφοσίωση στις στοχεύσεις του Κέντρου. Οι υπηρεσίες του Κέντρου προσφέρονται με τη μέγιστη διακριτικότητα και έτσι θα συνεχίσουμε στηρίζοντας τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 3 Μαΐου του 2018 και η αρχική πρόβλεψη για τον αριθμό των δυνητικά ωφελούμενων του Κέντρου, όπως αποτυπώθηκε στο Τεχνικό Δελτίο για την ένταξη της Πράξης στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, ήταν 800 άτομα. Έπειτα από την συμπλήρωση τριετούς λειτουργίας του, μέσω των καταγραφών στις πλατφόρμες των επιδομάτων και σε άλλα ηλεκτρονικά αρχεία, προκύπτει ότι οι ωφελούμενοι έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις και φτάνουν στον αριθμό των 2.360 περίπου ατόμων με τάση να αυξηθούν περαιτέρω.

Η πρόσληψη δύο επιπλέον ατόμων θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου και ιδιαίτερα στην εκπλήρωση του 3ου πακέτου εργασιών που αφορά στην «Παροχή Υπηρεσιών βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων» με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ομάδες στόχους α. παιδιά και οικογένειες ευάλωτων ομάδων και β. ηλικιωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών ευάλωτων ομάδων θα προσληφθεί Παιδαγωγός Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΕ, ο οποίος θα αναλάβει:

α) την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό σε θέματα, όπως σχολικός εκφοβισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, oρθή χρήση του διαδικτύου, φτώχεια, μετανάστευση, ρατσισμός κ.ά. με αφορμή τις αντίστοιχες παγκόσμιες ημέρες. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε θέματα αλληλεγγύης, ανθρώπινων δικαιωμάτων, σεβασμού της διαφορετικότητας.

β) την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες σε συνεργασία με το σχολείο στο οποίο φοιτούν, το ΚΕΣΥ και τις ψυχολόγους του Κέντρου Κοινότητας.

γ) το συντονισμό εθελοντικής δράσης για τη σχολική στήριξη παιδιών οικογενειών που βιώνουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες με προσφορά δωρεάν μαθημάτων για τη στήριξη αδύναμων μαθητών του δημοτικού και γυμνασίου.

δ) την πραγματοποίηση συνεδριών συμβουλευτικής σε άνεργους γονείς και προώθησή τους σε προγράμματα δια βίου μάθησης ή προγράμματα εύρεσης εργασίας του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

ε) τον συντονισμό για την οργάνωση και λειτουργία σχολής γονέων με συγκρότηση ομάδας γονέων και πραγματοποίηση συνεδριών με θέματα που απασχολούν τους γονείς για την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Επίσης, για τη στήριξη των ηλικιωμένων, θα προσληφθεί πτυχιούχος ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνικής Διοίκησης ο οποίος θα αναλάβει:

α) τη διοργάνωση και το συντονισμό ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων σε θέματα υγείας και πρόληψης ασθενειών (ενημερωτικές εκδηλώσεις για νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά, άνοια, καρκίνος, κατάθλιψη κλπ) σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, ιδιώτες γιατρούς κ.α. φορείς.

β) το συντονισμό για την πραγματοποίηση δράσεων ψυχαγωγίας σε ηλικιωμένους (μαθήματα χορού ή γυμναστικής, περίπατοι, επισκέψεις κ.α.) σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου.

γ) την ενημέρωση και στήριξη φροντιστών πασχόντων με χρόνια νοσήματα. (Αλτσχάιμερ, άνοια κλπ) σε συνεργασία με την Εταιρία Αλτσχάιμερ Λάρισας και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

δ) την πραγματοποίηση δράσεων για την ψηφιακή κατάρτιση ατόμων της Τρίτης Ηλικίας (Βασικές δεξιότητες) σε συνεργασία με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου.

ε) άλλες δράσεις σε συνεργασία με το ινστιτούτο Πρόληψις, το ΕΔΔΥΠΥ και άλλους φορείς για την προστασία της υγείας στην Τρίτη Ηλικία.

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Για 2η χρονιά φέτος η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας διοργανώνει τμήματα άθλησης για όλους, τα οποία θα πραγματοποιή [ ... ]

article thumbnail

Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Δήμο Ελασσόνας, ένα έργο προϋπολογισμού 134.600,00 ευρώ και αφορά σε ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετ [ ... ]

article thumbnail

Καθαρισμός οικοπεδικών εκτάσεων και λοιπών ακάλυπτων χώρων

article thumbnail

Με εκπροσώπους των γονέων μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ελασσόνας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, προκειμένου να συζητήσου [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, τιμά τους ήρωες και τους πολεμιστές της επανάστασης με δοξολογία στο Μητροπο [ ... ]