Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του Γυμνασίου Ελασσόνας με τη συμμετοχή της Greenpeace

Share

aromatikafyta3

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του Γυμνασίου Ελασσόνας με τη συμμετοχή της Greenpeace, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στην αίθουσα θεάτρου Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη, μέσα από μια πολυθεματική εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου και για την προστασία τους από τις επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής, με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας.

Την γενική ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Χιονοδρομικός- Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου, με τη συμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας, της Διεύθυνσης του Γυμνασίου Ελασσόνας και του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας καλωσόρισε και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους μαθητές, τονίζοντας την ευαισθησία και την ιδιαίτερη προσοχή της Δημοτικής Αρχής προς τη νέα γενιά, έτσι ώστε η εκπαίδευσή της να γίνεται σε όσο το δυνατό καλύτερο σχολικό περιβάλλον και παράλληλα να ενημερώνεται για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο, όπως είναι η προστασία της Βιοποικιλότητας και του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή . Τόνισε επίσης ότι «Η σωστή ενημέρωση των μαθητών δημιουργεί τους συνειδητοποιημένους πολίτες του αύριο, που διεκδικούν και δικαιούνται έναν δίκαιο, ειρηνικό και δημοκρατικό κόσμο, που να έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και όχι την ευημερία των αριθμών».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Δημήτρης Καρανίκας και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάννης Δραγατσίκης και Κώστας Πασχόπουλος.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης 9 του Έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας - Olympus+», με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μοναδικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου και την αξία τους τους στην υγεία του ανθρώπου, καθώς και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην βιοποικιλότητα ,στον πλανήτη και στον Όλυμπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημέρωση των μαθητών στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, έγινε από την εκπρόσωπο της διεθνούς ακτιβιστικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace , κ. Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνης των Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή, που παρουσίασε την Κλιματική Αλλαγή και εξήγησε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πως αυτό μπορεί να αναστραφεί.

Η Πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού κ. Νίκου Βίκυ, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη, για τη συμμετοχή των μαθητών , στους οποίους, μάλιστα , μοιράστηκαν ερωτηματολόγια, για να καταγραφεί η επίδραση της εκδήλωσης που αφορούσε τη Βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή, ενώ παράλληλα έγινε και διάθεση στους μαθητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προκειμένου να γνωρίσουν, αλλά και να γευτούν, τα μοναδικά φυτά που φύονται στις πλαγιές του Ολύμπου και αποτελούν μια δυνατή παρακαταθήκη για το μέλλον της περιοχής, αλλά και έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας δήλωσε ότι το έργο Olympus+ έχει εγκριθεί προς υλοποίηση, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ανάμεσα σε 105 προτάσεις και εταίροι του έργου είναι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι ο δικαιούχος και συντονιστής του έργου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και ο ΧΟΠΣ Σπαρμού.

aromatikafyta1

aromatikafyta2

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Για 2η χρονιά φέτος η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας διοργανώνει τμήματα άθλησης για όλους, τα οποία θα πραγματοποιή [ ... ]

article thumbnail

Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Δήμο Ελασσόνας, ένα έργο προϋπολογισμού 134.600,00 ευρώ και αφορά σε ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετ [ ... ]

article thumbnail

Καθαρισμός οικοπεδικών εκτάσεων και λοιπών ακάλυπτων χώρων

article thumbnail

Με εκπροσώπους των γονέων μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ελασσόνας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, προκειμένου να συζητήσου [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, τιμά τους ήρωες και τους πολεμιστές της επανάστασης με δοξολογία στο Μητροπο [ ... ]