Το χριστουγεννιάτικο ποντιακό έθιμο "Οι Μωμόγεροι" στην Ελασσόνα

Share

momogeroi1

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας αναβιώνουν στους δρόμους της Ελασσόνας την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. το ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων ή Μωμόερων ή και Μωμοέρια, μία από τις παλαιότερες μορφές του ελληνικού λαϊκού θεάτρου με ευχετηριακό, ψυχαγωγικό και σατυρικό χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά στην πόλη της Ελασσόνας παρουσιάζεται το θεαματικό ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων και το οποίο έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Στην αναβίωση του εθίμου κεντρικό πρόσωπο είναι η νύφη, η οποία ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Για τη νύφη μονομαχούν ένας νέος και ένας γέρος άνδρας. Η νίκη του νεότερου άνδρα συμβολίζει τον ερχομό του νέου χρόνου, σηματοδοτώντας την αισιόδοξη αλλαγή του παλιού από τον νέο χρόνο με όλα τα καλά που φέρνει μαζί του.

momogeroi2

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των Χορωδιακών Συνόλων του Δήμου, για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Παλιά και νέα [ ... ]

article thumbnail

Ένα σημαντικό έργο υποδομής που αφορά την εσωτερική οδοποιία της πόλης της Ελασσόνας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που πρ [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των έξι Παιδικών Σταθμών του δήμου σχολικής περιόδου 2025-2026, την Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου.

article thumbnail

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ελασσόνας ανακοινώνει ότι θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης λόγω προγραμματισμένων εργασιών για το έργο με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου [ ... ]