Το χριστουγεννιάτικο ποντιακό έθιμο "Οι Μωμόγεροι" στην Ελασσόνα

Share

momogeroi1

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας αναβιώνουν στους δρόμους της Ελασσόνας την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. το ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων ή Μωμόερων ή και Μωμοέρια, μία από τις παλαιότερες μορφές του ελληνικού λαϊκού θεάτρου με ευχετηριακό, ψυχαγωγικό και σατυρικό χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά στην πόλη της Ελασσόνας παρουσιάζεται το θεαματικό ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων και το οποίο έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Στην αναβίωση του εθίμου κεντρικό πρόσωπο είναι η νύφη, η οποία ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Για τη νύφη μονομαχούν ένας νέος και ένας γέρος άνδρας. Η νίκη του νεότερου άνδρα συμβολίζει τον ερχομό του νέου χρόνου, σηματοδοτώντας την αισιόδοξη αλλαγή του παλιού από τον νέο χρόνο με όλα τα καλά που φέρνει μαζί του.

momogeroi2

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βρίσκεται προ των πυλών, ο Δήμος Ελασσόνας ολοκλήρωσε έναν σημαντικό κύκλο παρεμβάσεων στις σχολικές υποδομές, δίνοντα [ ... ]

article thumbnail

Τον Ελασσονίτη πρωταθλητή του Σκητ Φώτη Μπαξεβανάκη, ο οποίος σημείωσε σημαντικές διακρίσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκητ U23 στο Wrocław της Πολωνίας, υποδέχθηκε σ [ ... ]

article thumbnail

Με νέο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό ξεκίνησε η νέα χρονιά στους πέντε Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ελασσόνας, εμπλουτίζοντας το καθημερινό πρόγραμμα και π [ ... ]

article thumbnail

Τη διακεκριμένη αθλήτρια χορού, με καταγωγή από την Καρυά, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Ν. Γάτσας

article thumbnail

Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 | 12:30 | Αίθουσα Τοπικού Πολιτισμού Ελασσόνα