Με μεγάλη επιτυχία το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας

Share

3osynedrio1

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Ελασσόνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Μαΐου και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Ελασσόνας με την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Θεσσαλικό Ημερολόγιο.

Το συνέδριο, αφιερωμένο στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί πλέον θεσμό για τον Δήμο Ελασσόνας και προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους ερευνητές και ενδιαφερόμενους πολίτες.

Στη γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Τσαριτσάνης παρουσιάστηκαν συνολικά 24 εισηγήσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον τόμο που θα εκδώσει ο Δήμος Ελασσόνας.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν νέα ευρήματα μυκηναϊκής περιόδου από την περιοχή της Τσαριτσάνης, νέα αρχαιολογικά ευρήματα από την πόλη της Ελασσόνας και συζητήθηκαν λατρείες της αρχαίας Περραιβικής Τριπολίτιδας.

Αναδείχθηκαν στοιχεία ναών (ξυλόγλυπτα τέμπλα, τοιχογραφίες), η σχέση της Μονής Σπαρμού με την Τσαριτσάνη και παρουσιάστηκε το σχέδιο για το Εκκλησιαστικό Μουσείο που έχει μελετηθεί για να στεγαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Τσαριτσάνης.

Από την οθωμανική απογραφή του 1454 έγιναν γνωστά τα ονόματα των οικισμών της Ελασσόνας εκείνης της περιόδου, ενώ παρουσιάστηκε και η διοικητική εξέλιξη όλων των οικισμών μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.

Παρουσιάστηκαν ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορία της εκπαίδευσης, την τοπική ιστορική μνήμη, την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή της Ελασσόνας, τη διανομή και την καλλιέργεια γης και την τέλεση γάμων.

Το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων κυριάρχησε στο Συνέδριο, ενώ αναδείχθηκαν και πρόσωπα όπως του πρώτου δημάρχου Ελασσόνας και των μελών του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και ονόματα από την οθωμανική απογραφή του 1506.

Τέλος, παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με τον Όλυμπο και με το αρχείο των μονών Παναγίας Ολυμπιώτισσας και Αγίας Τριάδος Σπαρμού.

Σε δήλωσή του για την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου σε όσους εργάστηκαν για το 3ο συνέδριο τοπικής ιστορίας, εισηγητές, συνδιοργανωτές, επιστημονική επιτροπή, εθελοντές. Η συμμετοχή των συνέδρων ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ο αριθμός των εισηγήσεων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποδεικνύει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, για τον οποίο αισθανόμαστε ευθύνη και υποχρέωση να αναδείξουμε περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ευ. Αποστόλου, ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ. Κ. Σπανός και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια.

3osynedrio2

3osynedrio3

3osynedrio4

3osynedrio5

3osynedrio6

3osynedrio7

3osynedrio8

3osynedrio9

3osynedrio10

3osynedrio11

3osynedrio12

3osynedrio13

3osynedrio14

3osynedrio15

3osynedrio16

3osynedrio17

3osynedrio18

Δημοτικά Νέα

article thumbnail

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας, μέσω του συνόλου των κοινωνικών της δομών - Κέντρο Κοινότητας, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΕΠ Υγείας, Κ [ ... ]

article thumbnail

Στην 10η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Π [ ... ]

article thumbnail

Με επιτυχία συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις φιλαναγνωσίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελασσόνας, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμο [ ... ]

article thumbnail

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Αστέριου Δημουλά και της Αντιδημάρχου Παιδείας & Άθλησης κ. Παρασκευής Γκουγκούλη με τον υπεύ [ ... ]

article thumbnail

Ο Δήμος Ελασσόνας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Βουνού, διοργάνωσε θεματική εκδήλωση, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού Ελασσόν [ ... ]