Διεθνείς Αγώνες Ορειβατικού Σκι στον Όλυμπο

Share
oreivatiko skiΚυριακή 30 Μαρτίου, 9.30 π.μ.
Τελετή Έναρξης: Σάββατο 29 Μαρτίου, 6.00 μ.μ. Αίθουσα "Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη" Ελασσόνα
Σημαντικοί αγώνες ορειβατικού σκι πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ολύμπου (ΚΕΟΑΧ – θέση Βρυσοπούλες).
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Ελασσόνας, την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και το Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Ελασσόνας διοργανώνουν τον 3ο Διεθνή Αγώνα Ομάδων Ορειβατικού Σκι και το 23ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορειβατικού Σκι, με το βλέμμα στη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2015.

Ο 3ος Αγώνας Ομάδων Ορειβατικού Σκι θα διεξαχθεί στην τοποθεσία Βρυσοπούλες της περιοχής Σπαρμού Ελασσόνας και είναι διεθνής, καθώς εντάσσεται στο πρόγραμμα αγώνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβατικού Σκι (ISMF).

Η οργανωτική επιτροπή καλεί όλους τους αθλητές του ορειβατικού σκι να συμμετάσχουν στον αγώνα, προσφέροντάς τους μια σειρά από δραστηριότητες, που θα κάνουν ευχάριστη την παραμονή τους στην περιοχή της Ελασσόνας. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του αγώνα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.olympusskimountaineering.com.

Ο αγώνας αποκτά και έντονο διεθνές ενδιαφέρον και αναμένεται να προσελκύσει πολλούς ξένους αθλητές από την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια, καθώς διεξάγεται στο μυθικό Όλυμπο, όπου σύμφωνα με τον θρύλο οι αρχαίοι Έλληνες θεοί είχαν την κατοικία τους. Μέσα από μια διαδρομή γεμάτη ιστορία, οι αθλητές θα κάνουν σκι στις υψηλότερες κορυφές του βουνού, κοντά στο θρυλικό θρόνο του Δία. Λόγω της μοναδικής μορφολογίας και της θέσης του Ολύμπου, η διαδρομή προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος (που είναι στους πρόποδες του βουνού), την οροσειρά της Πίνδου και το ιερό βουνό του Αγίου Όρους, τις γύρω πόλεις και χωριά.

Το πρόγραμμα του αγώνα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 28 Μαρτίου

Πληροφορίες
Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας - Αίθουσα "Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη", 18:00 - 21:00

Σάββατο 29 Μαρτίου

Εγγραφές Αθλητών, Έλεγχος Υλικών (πέδιλα-μπότες) & Παράδοση Αριθμών
Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας - Αίθουσα "Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη", 10:00 - 15:30

Προβολή Ταινίας

«Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» 15:30-16:30

Ενημέρωση για τον Αγώνα
Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας - Αίθουσα "Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη", 16:30 - 17:30

Τελετή Έναρξης
Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας - Αίθουσα "Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη", 18:00 - 18:30

Γεύμα αθλητών 19:00

Κυριακή 30 Μαρτίου

Εκκίνηση αγώνα
Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), Βρυσοπούλες Σπαρμού, 09:30

Απονομές Νικητών & Τελετή Λήξης
Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας - Αίθουσα "Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη", 18:00 - 19:00

Οι αγώνες (μετά την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση και την υψηλή βαθμολόγηση από τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας) θα αποτελέσουν ένα test – event, ώστε ο Όλυμπος να διοργανώσει το 2015 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ορειβατικού Σκι, για το οποίο ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης έχει ήδη καταθέσει την αίτηση της ανάληψης των αγώνων στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων προετοιμασίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πριν τρία χρόνια ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια με τον χιονοδρομικό ορειβατικό σύλλογο των νέων ανθρώπων της Ελασσόνας, με το Δήμο της Ελασσόνας και με τη συνδρομή της ελληνικής ορειβατικής και χιονοδρομικής ομοσπονδίας, για να διοργανώσουμε, ένα πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ορειβατικού σκι στον Όλυμπο, πράγμα το οποίο και πετύχαμε. Τη δεύτερη χρονιά μαζί με το πανελλήνιο πρωτάθλημα έγινε και ένας διεθνής αγώνας. Φέτος για τρίτη φορά διοργανώνουμε πανελλήνιο πρωτάθλημα μαζί με διεθνή αγώνα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ορειβατικού σκι στον Όλυμπο. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να πετύχουμε, γι' αυτό και ενώσαμε τις δυνάμεις μας ως Περιφέρεια με τα νέα τα παιδιά, γιατί χωρίς προσπάθεια ποτέ κανείς δεν πετυχαίνει και ανεβάζουμε τον πήχη. Διεκδικούμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί ήδη οι κριτικές μέχρι σήμερα ήταν άριστες από τους διεθνείς αξιολογητές».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η περιοχή της Ελασσόνας διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει στην περιφέρειά της το μυθικό βουνό του Ολύμπου. Οι κάτοικοι και οι φορείς πρέπει να αγκαλιάσουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη του Ολύμπου ως προορισμού και για το λόγο αυτό επιλέξαμε να στηρίξουμε με όλα τα μέσα τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Αγώνα Ορειβατικού Σκι, στο οποίο αναμένονται αθλητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Οι περσινοί αγώνες κατέκτησαν κορυφαία βαθμολογία για το ανάγλυφο των διαδρομών και αυτό θέτει τις βάσεις για κορυφαίους αγώνες και τα επόμενα χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΧΟΣ Ελασσόνας κ. Γεώργιος Τριανταφύλλου δήλωσε: «Φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ορειβατικού σκι και τον 3ο Διεθνή Αγώνα Ομάδων ορειβατικού σκι. Θα είναι ένα test event για την ανάληψη του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα γίνει το 2015, για το οποίο έχουμε στείλει την αίτηση στην Παγκόσμια ομοσπονδία και περιμένουμε τη θετική απάντηση. Προσπαθούμε πολύ καιρό για την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού αγώνα και ελπίζουμε να το ευχαριστηθούν τόσο οι αθλητές όσο και οι θεατές. Είναι πραγματικά σημαντικό ότι ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κ. Λουίς Λόπες βρέθηκε στους προηγούμενους αγώνες και βαθμολόγησε με 20 στα 20 τις διαδρομές στον Όλυμπο. Φέτος θα βρίσκεται στον Όλυμπο ο τεχνικός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορειβατικού Σκι κ. Οριόλ Μοντέρο, ο οποίος θα δώσει και την τελική έγκριση για τη διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου στον Όλυμπο».

oreivatiko ski2 oreivatiko ski3oreivatiko ski4oreivatiko ski5