Γνωρίζοντας την Τσαριτσάνη

Share

tsaritsani1Την Πέμπτη 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην ιστορική και μαρτυρική κοινότητα της Τσαριτσάνης με το εθελοντικό πρόγραμμα «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας - Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!» που υλοποιεί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας. Ο προορισμός αυτός ήταν πραγματικά ένα ταξίδι στον χρόνο και στην τοπική ιστορία.

Η έναρξη του προγράμματος της περιήγησης έγινε με το ζεστό καλωσόρισμα της προέδρου Γυναικών Τσαριτσάνης και τοπική σύμβουλο Μαρία Βίτκου. Στη συνέχεια οι περιηγητές επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, όπου ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Χρήστος Τσομπανάκος μας ξενάγησε στον χώρο με τα χρηστικά αντικείμενα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ακολούθως, η ομάδα πραγματοποίησε προσκύνημα στον περίλαμπρο Ναό του Αγίου Νικολάου (17ου αιώνας), όπου ο Πάτερ Αλέξανδρος παρουσίασε τον περίτεχνο πλούτο των αγιογραφιών. Εντύπωση προκάλεσε στους συμμετέχοντες ο αγιογραφικός κύκλος του Ναού που περιελάμβανε 12 αρχαίους Έλληνες σοφούς, τη Ρίζα του Ιεσσαί, τον Ζωδιακό Κύκλο κ.ά.

Στη συνέχεια, η ομάδα αφού περπάτησε στα σοκάκια του χωριού επισκέφτηκε το πυργόσπιτο του Μάμτζιου, την πλατεία της Σοφίας Βέμπο και την Οικονόμειο Σχολή, όπου και ενημερώθηκε για την εθνική δράση του μεγάλου δασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων και για την ιστορία του τόπου από τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αθανάσιο Βαθράκη, από τον τ. υπεύθυνο του ΚΠΕ Ελασσόνας Αναγνωστάκη Σπύρο και τον φιλόλογο Ιωάννη Μπαργιώτα. Ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι η επίσκεψη στο δίκτυο των λαγουμιών.

Ακολούθησε πεζοπορία στην όμορφη φύση της Τσαριτσάνης, σε περιβαλλοντικά μονοπάτια του ιστορικού χωριού συνοδεία από τον Θηροφύλακα Δημήτριο Νάκα.

Τέλος, οι επισκέπτες έφυγαν καταγοητευμένοι από τη ζεστή φιλοξενία των εκπροσώπων της Τσαριτσάνης παίρνοντας μαζί τους έναν αφιερωτικό τόμο στην μεγάλη μορφή του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και σπόρων.

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου περπατάμε και γνωρίζουμε την Βερδικούσσα!

Για δηλώσεις συμμετοχής:

Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοιν. Ελασσόνας): 6973-715.839, Παγγέα Βίκη (Καθ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297, Μανώλης Βασίλης (Καθ. Φυσικής Αγωγής): 6970-985.818

Υποστηρικτές – Χορηγοί της δράσης

ΚΠΕ Ελασσόνας, Γκανάτσιος Ανδρέας (καλλιτέχνης φωτογράφος), Αναγνωστάκης Σπύρος (Περιβαλλοντολόγος), Γκανάτσιος Δημήτρης (επιγραφές-εκτυπώσεις), Αρτοποιείο Παυλίδη, Φούρνος Χαλκίδη, Φούρνος Αργυρόπουλος, Σπιτικές Γεύσεις, Αρτοποιείο Κότυλη-Καζάκη, Ευαγγελισμός Ελασσόνας, LIAKOS TOURS, ΓΟΥΠΟΣ Tours, LOUKAS TOURS, Σούπερ Μάρκετ: Άλφα Μι, Κομμωτήριο Μαρία, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων: Xατζηβασίλης Άλκης, Εθελοντές Διασώστες, Olympus Path

tsaritsani2