Περπατάμε και γνωρίζουμε την Ολυμπιάδα, τον Σπαρμό, το Φλάμπουρο και τη Σκοπιά

Share

monisparmouΠέμπτη 22 Ιουνίου - 4:00 το απόγευμα αναχώρηση λεωφορείου από την κεντρική πλατεία Ελασσόνας (Άγιος Δημήτριος).

Επιστροφή μετά τις 09:00 ...

Δηλώσεις συμμετοχής: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Άσπα (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Μανώλης Βασίλης (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6970-985.818, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297

Η δράση «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!» συνεχίζεται την Πέμπτη 22 Ιουνίου. Στην πρώτη περιήγησή μας θα επισκεφτούμε 4 χωριά της επαρχίας Ελασσόνας την Ολυμπιάδα, τον Σπαρμό, το Φλάμπουρο και τη Σκοπιά.

Η Ολυμπιάδα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου σε υψόμετρο 550 μ. Ο πληθυσμός του χωριού αποτελείται από πρόσφυγες της Μ. Ασίας που ήρθαν στην περιοχή με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Ιδρυτής του χωριού θεωρείται ο Χριστόφορος Τσερτικίδης, ο οποίος τιμάται ως ιδιαίτερη φυσιογνωμία, με προτομή στην πλατεία του χωριού. Η εκκλησία της Ολυμπιάδας είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο (1926).

Ο Σπαρμός (υψόμετρο 670 μ.) ενσωματώθηκε και συνυπάρχει με την Ολυμπιάδα από το 1995. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ναός της Αγίας Τριάδας (Μονή Σπαρμού 13ο αιώνας), χτισμένος σε υψόμετρο 1000 μ. στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Η Μονή ανέδειξε αξιόλογους λόγιους μοναχούς και υπήρξε καταφύγιο κλεφτών και ανταρτών του Ολύμπου. Στον δρόμο προς το μοναστήρι βρίσκεται το μεγαλοπρεπές παρόχθιο πλατανόδασος με τα μακρόβια δέντρα, μια όαση οικολογικής παρατήρησης και ψυχικής ανάτασης.

Το Φλάμπουρο (υψόμετρο 510 μ.) έχει να επιδείξει πλούσια αντιστασιακή δράση ενάντια στον όποιο κατακτητή, τόσο στην Τουρκοκρατία, όσο και κατά την Κατοχή. Στα νότια του χωριού προς την Ελασσόνα υπάρχει το λίθινο μονότοξο γεφύρι της Γιάνναινας. Η εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Τριάδα (1923).

Η Σκοπιά (υψόμετρο 580 μ.), είναι ένας αραιοκατοικημένος μικρός οικισμός. Εντύπωση κάνει στον επισκέπτη, καθώς μπαίνει στο χωριό, το μικρό ξωκλήσι χτισμένο στην κορυφή του παρακείμενου λόφου, ενώ η θέα προς τον αιώνιο και μεγαλοπρεπή Όλυμπο προκαλεί πραγματικά δέος

olympiada2sparmos

Εκδηλώσεις - γεγονότα

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
Πρόσκληση
article thumbnail

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
Πρόσκληση
article thumbnail

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018
Πρόσκληση για την Τρίτη ηλικία
article thumbnail

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟ [ ... ]

article thumbnail

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας και ο Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Δο [ ... ]

article thumbnail

          Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ